Ursäkta, vad är klockan?

  • Svensk titel: Ursäkta, vad är klockan?
  • Originaltitel: Clockwise
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-05-22

Recension - Blu-ray/DVD

Rektorn Brian Stimpson är minst sagt anal. Hans besatthet av tid och punktlighet har gjort honom ökänd. Ingen elev kan bli den minsta minut sen utan att han vet om det och kommer med barska åthutningar. Ingen lärare heller, för den delen.
Av någon outgrundlig anledning har Stimpson blivit utvald till ordförande för den nationella rektorskonferensen, något som tidigare bara förunnats rektorer på de ”fina” skolorna. Med resplanerna spikade i minsta detalj och bara lite finslipande på inledningstalet kvar är han helt säker på att ingenting kan gå fel.
Men det gör det.

Först missar Stimpson tåget. Frun, som erbjudit sig att skjutsa honom till konferensen men fått nobben, har redan hunnit åka ifrån stationen så den nödlösningen går inte heller. Men när han springer in i en elev som är ute och nöjesåker bestämmer han sig för att hon ska köra honom till konferensen som ligger i Norwich, ett par timmars resväg. Såja, nu är allt bra och inget mer kan gå fel.

Jodå, allt kan gå fel. Allt GÅR fel. Vad som väntar är en hysterisk skrattfest, fullsmockad med dråpligheter. Åtminstone om man ska tro fodralet och de gamla recensionerna från 1986. Jag hade faktiskt för mig att jag hade sett filmen tidigare, som ett fan av John Cleese, men det hade jag uppenbarligen inte. Inte utan att förtränga den helt i alla fall.

Det har gått 27 år sedan filmens premiär och en sak är klar, all humor åldras inte med värdighet. Eller också var inte filmen speciellt rolig vid premiären heller. Jag förväntade mig kanske inte 90 minuter vrålgarv, men det hade varit roligt om jag fått skratta någon gång. Nåja, jag satt och smålog ett par gånger i alla fall.

Fans av John Cleese har förmodligen redan sett den här filmen, och kanske redan äger den. Ni andra… tja, ta gärna en titt, men håll förväntningarna på en lite mer lagom nivå.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer