Varsity Blues

  • Svensk titel: Varsity Blues
  • Originaltitel: Varsity Blues
  • Speltid (min): 105
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-09-19
  • Tagline: Make your own rules.

Recension - Blu-ray/DVD

Vi har väl alla någon gång sett en ”sportfilm” och vet därför hur det brukar vara. Huvudrollsinnehavaren spelar i ett lag som har ett visst antal matcher kvar för att vinna ligan, hålla sig kvar i ligan eller något liknande. Och nu har det gjorts ännu en.

Varsity Blues handlar om ett amerikansk-fotbollslag (West Canaan Coyotes), som kommer från den lilla staden West Canaan i Texas. Laget består av sjuttonåriga killar och vi biobesökre får följa fem av spelarnas liv.

Coyotes har vunnit 22 divisionstitlar och deras coach Bud Kilmer är fast besluten om att leda laget till en 23:e. Bakom sig har laget hela staden som förväntar sig och kräver en 23:e titel, och så länge laget vinner låter stadens invånare dem göra praktiskt taget vad de vill.

Men vad som såg ut som en promenadseger slås genast i spillror när Coyotes stjärnspelare, quarterbacken Lance Harbor (Paul Walker) skadas och inte kan spela säsongen ut. Istället hoppar Jonathan Moxon (James Van Der Beek), lagets reserv quarterback, in för att axla Harbors plats som stjärna, med alla för och nackdelar det innebär.

James Van Der Beek känner de flesta av oss igen från ”Dawson’s Creek”, där han spelar den snälla, ibland småmesiga filmfreaken Dawson. En roll som jag personligen tycker att han gestaltar bra. Och visst är det lite Dawson över Jonathan Moxon också, så till vida att han hela tiden försöker vara en helylle kille och värna om sina vänner och sin flickvän. Men Van Der Beek gör ändå en väldigt bra roll i Varsity Blues och det märks att han har talang såväl inom filmbranchen som inom tv.

Varsity Blues är en absolut sevärd film, möjligtvis aningen förutsebar men mycket underhållande. Den är både rolig och djup, och detta blandas på ett talangfullt sätt.

Förutom bra manus och skådespelare har Varsity Blues ett grymt soundtrack, med artister som Foo Fighters, Green Day, AC/DC och Offspring.

Tomas Jämtbäck

Kommentarer