Romper Stomper

  • Svensk titel: Romper Stomper
  • Originaltitel: Romper Stomper
  • Speltid (min): 88
  • Release (Bio): 1992-11-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-02-25
  • Tagline: You've never seen anything like it
  • IMDb: Romper Stomper

Recension - Blu-ray/DVD

“Det här är inte ditt land“ meddelar Hando (Russel Crowe) en ung vietnames strax innan han dunkar hans huvud i en vägg. Hando och hans kompisar är skinheads. De är hjärtligt trötta på att vietnameser, svarta och invandrare från alla jordens hörn förgiftar deras land, Australien. Själva är de vita, unga och arbetslösa, och omgivningen verkar inte vilja inse att det är de som är herrarna. Tillsammans med sina vänner försöker Hando och hans bäste vän, den ganska blyge Dave, leva så gott de kan i Melbourne. Arbetslöshetens tristess livas upp ibland av vilda fester, småstölder och som sagt, en eller annan misshandel, främst av vietnameser. En kväll på en pub träffar de Jackie, en ung, trasig tjej som rymt från sitt överklasshem. Både Hando och Dave blir genast intresserade av Jackie, men hon väljer Hando, vilket ger en spänd situation. Samtidigt är ett vietnamesiskt gäng ute efter att hämnas de ständiga trakasserierna...

Det fantastiska med Romper Stomper är att den varken glamoriserar eller demoniserar skinheads. I de flesta filmer framställs skins som elaka idioter vars främsta uppgift är att besegras av hjälten. Eller också är de missförstådda offer. Romper Stomper har ingen sentimental syn på dem. Deras vidriga åsikter och handlingar visas utan några ursäkter. Men samtidigt tillåts de vara människor; deras få sympatiska sidor visas också, filmen varken dömer eller ger ut pekpinnar, det är upp till publiken att avsky dem, förstå dem eller tycka synd om dem.
Vietnameserna behandlas på samma sätt; de framställs visserligen som mer sympatiska; knappast som genomgoda offer.

Rollen som Hando var den första stora rollen som Russel Crowe hade och bidrog till att göra honom känd. Han gör en fantastisk prestation som den brutale, hatfyllde och Mein Kampf läsande Hando vars enda försonande drag är en lojalitet mot sina vänner. Men han är inte ensam om att göra ett bra jobb, Daniel Pollock (som tog livet av sig kort efter premiären) är lysande som den blyge osäkre Dave och Jacqueline McKenzie är svår att glömma som Gabe, den knarkande överklasstjejen med en mycket plågsam familjesituation.

Historien accentueras av dess foto. Ljuset är kyligt, färgerna går i blått för förstärka hopplösheten. Bilden av den nerslitna slummen med övergivna garage, sjabbiga pubar och övergivna slumkåkar ger en förklaring till karaktärernas beteende.

Romper Stomper har minst två DVD utgåvor, och den här är inte den bästa med ett svagt extramaterial som består av ett galleri av foton och filmens trailer. Men det duger.

Eleni Schmidt

Kommentarer