Inte som andra

  • Svensk titel: Inte som andra
  • Originaltitel: Disturbing Behavior
  • Speltid (min): 80
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-01-15
  • Tagline: It doesn't matter if you're not perfect. You will be.

Recension - Blu-ray/DVD

Steve Clark (James Marsden) flyttar med sina föräldrar och sin syster till det lilla samhället Cradle Bay. Föräldrarna tror att det är den idylliska platsen att börja om på, efter en olycka som krävde Steves äldre brors liv. På sin nya skola kommer han i kontakt med de mindre populära eleverna Gavin (Nick Stahl), en missbrukande loser, och Rachel (Katie Holmes), en söt tjej som Steve snart fattar tycke för. De visar honom skolans olika gäng; raggarna, skatarna, nördarna och framförallt, allas gullefavoriter, Blue Ribbons.

Blue Ribbons består av en samling välartade unga pojkar och flickor, samtliga idrottare eller hejaklacksledare, som samhället ser som riktiga föredömen för resten av ungdomarna. Gavin påstår att det är något skumt som ligger bakom men Steve tror att det är haschångorna som talar. Ända tills den dag då Gavin kommer till skolan, nyklippt och med skjortan innanför byxorna. Han slår Steve i magen och umgås hos sina nyfunna vänner i Blue Ribbons. Steve och Rachel tror inte sina ögon och börjar snart misstänka att Gavin hade rätt, det är något skumt på gång. De får reda på att skolkuratorn leder ett socialt experiment som går ut på att hjärntvätta ungdomar till mönsterelever. När sedan Steves föräldrar anmäler honom till programmet ser han ingen annan lösning än att rymma från Cradle Bay, men kommer han att lyckas?

"Inte som andra" är en ganska ordinär rysare utan några originella idéer, det är lite väl mycket "Stepford" över det hela. Trots detta, och det faktum att filmen är väldigt förutsägbar, så är det ändå ett stycke lagom underhållning. Det beror på det snygga fotot, ett bra soundtrack och bra skådespelarprestationer från ungdomarna. Dock skulle jag i framtiden vilja se Katie Holmes göra något annat än att ständigt vandra med blicken, pluta och le sitt lite sneda leende. Hon är mycket charmig, men det fungerar inte att göra samma sak jämt och ständigt.

Ungdomarna som spelar elitgänget, Blue Ribbons, är en fröjd att se. Tanken far direkt till amerikanska 50-talsfilmer, med kortklippta, sportiga grabbar med bokstavsjackor som sitter på mjölkbarer med sina välartade flickvänner i knytblus och hästsvans. Mycket kul!

"Inte som andra" är ingen film som man måste se, men finns det inget annat som lockar i hyllan, så ge den en chans.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer