Moset är slut

  • Svensk titel: Moset är slut
  • Originaltitel: Moset är slut, Del 1 - Crille och Ida
  • Speltid (min): 18

Recension - Blu-ray/DVD

Crille är ung man som är full av åsikter och som ivrigt vill diskutera dessa, bara för att ständigt bli missförstådd av sina vänner. De tycker att han är lite töntig helt enkelt. Crille har iaf förälskat sig i den unga damen Ida men har stora problem med att förklara det för henne. Han tar med sig sin kompis Benga på bio, de vill egentligen inte se filmen, men Ida kommer ju att vara där! Ska Crille äntligen få förklara sin kärlek? Kommer Benga att ångra att han inte följde med resten av gänget istället?

Det här var riktigt roligt! "Moset är slut" är en genomarbetad kortfilm som utspelar sig på sextiotalet, något som syns på kläder, frisyrer, bilar och miljöer. Det märks att filmteamet verkligen har satsat för att få det hela så autentiskt som möjligt, sådant uppskattas högt!

Skådespelarna gör mycket kompetenta insatser, speciellt Nicklas Dahlström. Han är väldigt trovärdig i rollen som Crille. Crille, som inte lyckas med något. Han spiller läsk på sin stora kärlek, han får bensinstopp med bilen och som grädde på moset är just moset slut på korvmojjen. Till slut kan man inte annat än att tycka synd om honom. De andra skådespelarna gör också mycket bra ifrån sig, men hamnar ändå lite i bakgrunden.

"Moset är slut" ger ett proffsigt intryck. Fotot är snyggt, klippningen utmärkt och originalmusiken, av Jonas Thorell, är helt perfekt i sammanhanget. Dialogen fungerar också bra, det kan väldigt lätt bli lite styltigt och onaturligt i sådana här sammanhang men här flyter det väldigt bra. Ett plus i kanten för den smått ironiska dialogen om bensinpriset…

Jag hoppas verkligen att jag får tillfälle att se den kommande fortsättningen, men innan dess tycker jag att alla ni där ute ska ta er i kragen och se den här filmen. Jag tror inte att ni kommer att ångra er det minsta. Passa även på att besöka konditoriet som porträtteras i filmen, Saga i Arboga. Jag kan personligen intyga att de har väldigt gott kaffe…

Mer information om filmen och hur ni kan få tag i ett eget exemplar finns på den officiella hemsidan, www.tolv24.com.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer