Office Space

  • Svensk titel: Office Space
  • Originaltitel: Office Space
  • Speltid (min): 85
  • Release (Bio): 1999-06-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-01-01
  • Tagline: Work sucks.
  • IMDb: Office Space

Recension - Blu-ray/DVD

Alla som hatar sitt jobb räcker upp handen NU ! Ok, du, jag, Lester Burnham och ett par miljarder till. Och Peter såklart. Varje dag i hans liv är sämre än den förra och till slut så hamnar han hos en hypnotist. Men det blir naturligtvis lite fel, för när hypnotisten har trollat bort Peters hämningar så faller han av pinn. Peter går ut i världen och till jobbet utan det där som hindrar oss från att helt enkelt ta sovmorgon, ignorera chefen och göra precis vad vi vill på arbetstid...

Den här komedin är gjord av Mike Judge, han som skapade "Beavis & Butthead", och jag kände att det kanske inte var så lyckat med tanke på vad jag känner för den serien. Men, jag hade helt fel, jättefel. Vid sidan av den ibland likasinnade "American Beauty" är det här det roligaste på hur länge som helst egentligen. Såsom Lester kommer Peter också fram till att den enda vägen att bli lycklig är att skita i alla regler och göra precis vad han vill !

Filmens styrka förutom de skärpta skämten är alla figurerna på och utanför kontoret. Peters granne som vet allt tack vare mycket tunna väggar, den nya flickvännen (Jennifer Aniston) som likt Peter har en stor passion för kultserien "Kung Fu", den hiphoppande Michael Bolton och Cary Cole ("En röst i natten") som den otäckt arrogante och dryge chefen skapar en miljö som upplagd för just de klipska sakerna som ploppar upp hela tiden. Förtexterna skvallrar om att filmen är barserad på Judges serie Milton vilket också är namnet på filmens kanske roligaste personlighet. Själv har jag aldrig hört talas om den men om nån läsare därute förstår sambandet är ni välkommna att höra av er.

Jag tycker allt mer och oftare att det är märkligt att så här bra filmer hela tiden förvisas till "direkt-på-video" facket vilket också förpassar dem "hyr-inte-facket". Att filmer som inte ens är hälften så här bra går upp på bio när "Office Space" får samla damm i din videobutik är stor orättvisa och det enda sättet att hitta såna här guldklimpar är väl att nyfiket snoka vidare där det är som dammigast. "Office Space" är en skrattande spark mot det själsutsugande kontorslandskapet, sega chefer och allt annat där som vi älskar att hata. Förspill ingen mer tid, hyr den idag och häll 90 minuter högoktanigt bränsle på dina drömmar om vad du skulle göra på jobbet om du fick chansen.

Henrik Edberg

Kommentarer