Swordfish

  • Svensk titel: Swordfish
  • Originaltitel: Swordfish
  • Release (Bio): 2001-09-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-03-06

Recension - Blu-ray/DVD

En actionfilm från Hollywood brukar per definition innebära osannolik action, förutsägbar handling, explosioner, biljakter och oftast hyfsad underhållning. Nya Swordfish av Dominic Sena (Kalifornia, Gone in 60 seconds) är inget undantag.

Stanley Jobson (Hugh Jackman) är ett hackergeni som efter att ha sonat för tidigare brott nu lever ett fattigt liv inom lagens råmärken. John Travolta, i rollen som terroristen Gabriel Shear, planerar samtidigt en stor kupp i syfte att finansiera terrorverksamhet. Planen är smidd men för att lyckas behöver Travolta en datorexpert. Voila! Stanley tvingas in i en katt-och-råtta lek där inget är vad det verkar vara och när slutet kommer efter flygande bussar, Halle Berrys bröst (10 miljoner extra fick hon visst för den scenen), en gråtande Jackman, en målmedveten polis och ganska underhållande prat om diverse datorsystem så känns det inte värst överraskande eller oförutsägbart.

Filmer som Swordfish går det 13 på dussinet och med det i åtanke är Swordfish underhållande och knappt 2 timmar bra underhållning. Samtliga skådisar och Sena har setts bättre och personligen gillade jag likartade Sneakers (1992) av Robinson bättre. Vidare så återfinns gamla Crazy-gang medlemmen Vinnie Jones i exakt samma roll som vi är vana att se honom – hård och tyst. Inget att klaga på där egentligen men snart blir det tråkigt, Vinnie. Det samma ska sägas om Travolta. Ond, tyst och intelligent. Fungerar fortfarande bra men riskerar att bli tröttsamt.

Slutord då? Tja, Swordfish vill mycket. Ett par försök till överraskande handling, en bra Travolta samt bomber och granater! Det räcker en bit…men inte ända fram.

Erik Norin

Kommentarer