Gangs of New York

  • Speltid (min): 155
  • Release (Bio): 2003-01-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-10-01

Recension - Blu-ray/DVD

Redan vid tidigt skede började vissa cineaster tala bakom ryggen. DiCaprio i en Scorsesefilm, kan det fungera? Han är väl inte speciellt bra?

Jag ser på honom med glädje och ser filmens framtid. Redan i ung ålder visade han var skåpet skall stå. Här leverar han proffesionellt skådespeleri som perfekt matchar tempot i denna slagkraftiga "kostymfilm".

Scorsese lämnar sällan New York. Det vet väl de flesta filmfanatiker. Det var väl därför han överaskade oss alla när han gjorde sitt experiment till film; "Kundun". Nu är det dags att visa upp stadens värsta årtionden. De år som tillslut fick Amerika att resa upp och bli världens största, självständiga land. Att han vill visa upp baksidan till oss alla märks väl redan i inledningsscenen, då han framställer både infödingarna och invandrarna som myror som alla vill upp till drottningen.

Charles Dickens sade vid ett tillfälle, när han var i New York 1842 att "Det var det värsta jag sett".

Det var just där som New York föddes. Och dit som Amsterdam Valon kom för att hämnas sin faders mördare, Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis).

En sådan historia kan lätt falla i många gropar, men där har herr Scorsese och hans tre manusförfattare (inkl. den briljanta Steven Zaillian) sett till att de groparna är väl igensopade och gör Bill till Amsterdams mentor.
En handling som ställer oss filmtittare på randen av flera frågor. Och som ger oss en tvetydlig bild. Vem är elakingarna i detta drama?
Ett svar som förmodligen ligger upp till var och en av oss tittare.

En sådan film som denna kan man inte berätta detaljer ur, det skulle förtära hela historien.
Men jag kan bara säga att regissörer som Scorsese finns det väldigt det få av, väldigt få.
Det han gör, tillsammans med sin vapendragare, klipperskan Thelma Schoonmaker (som klipper alla hans filmer) är något som knappast annars går att se på film.
Det är vackert, våldsamt och storslaget.
Och bara en filmare som Scorsese kan få våld att se vackert ut.

Tips till Oscarsjuryn: Ge Daniel Day Lewis en Oscar för detta. Annars!?!

Gustaf Molin

Kommentarer