Blair Witch Project, the

  • Svensk titel: Blair Witch Project, the
  • Originaltitel: The Blair Witch Project
  • Speltid (min): 78
  • Release (Bio): 1999-10-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-02-02
  • IMDb: Blair Witch Project, the

Recension - Blu-ray/DVD

Direkt kan man konstatera att detta är en film man antingen älskar eller hatar. Jag tillhör den första gruppen, "The Blair Witch Project" är självklart de bättre filmerna jag sett på länge.
Heather, Josh och Mike är tre filmstudenter, och vi påbörjar tillsammans med dem en resa till den lilla byn Burkittsville, tidigare känd som Blair. De tre skall alltså göra en dokumentär om byns legend, Blair-häxan. Berättelser säger att denna häxa en gång i tiden rövade bort byns barn, som aldrig återfanns. Legenden är fascinerande. Det tycker givetvis också Heather och hennes två medarbetare, och snart parkerar de bilen, plockar ur sin utrustning och vandrar in i skogen där Blair-häxan sägs finnas.

Ett par dagar senare rapporteras Heather, Josh och Mike som saknade, och trots ett ihärdigt letande hittas de inte - men man hittar alltså deras material som klipps ihop och ges ut i form av filmen "The Blair Witch Project".

Vad var det egentligen som hände? Jag vill inte avslöja så mycket mer. Ju mindre man vet innan man ser den, desto bättre.

Filmen spelar på det psykiska, på det man inte ser. Min åsikt är att det gör filmen läskigare - yxmördare och muterade monster är långt ifrån skrämmande. Men i Blair Witch, och i filmer som t.ex "Det spökar på Hill House", visas inte särskilt mycket av ondskan. Istället får vi föreställa oss själva vad det är som hotar, vilket som sagt gör det hela så otroligt mycket starkare.

Det finns två ställen i Blair Witch som är riktigt nervpirrande:
- "Tält-scenen":
Ni som sett den vet vad jag menar - stackars tält, och ännu hemskare för de som är inuti…

- Slutet:
Ett plötsligt slut som fortfarande får mig att rysa... Stämningen är riktigt ruggig och det kunde inte gjorts bättre.

Två läskiga scener ja… Det är inte så mycket mer som är "skrämmande" - men det finns så många andra bitar som bygger upp denna film: Man känner själv den panik som de känner, vilse, hungriga och livrädda inne i den djupa skogen. Sedan har vi också det där mästerliga skådespeleriet från dessa tre unga löften. Oplastiga och äkta, långt ifrån de präktiga små sakerna i "Jag vet fortfarande vad du gjorde förra Sommaren" med bihang.

Iden är ju enkel, men så fruktansvärt bra - även om liknande saker gjorts förut (till exempel Deodato's Cannibal Holocaust från 1979).

Som jag berättade tidigare är detta en film man troligtvis älskar eller hatar, så jag rekommenderar inte denna till alla. Men har du åtminstone en gnutta fantasi - se filmen, det här är riktigt bra.

Jörgen Hansson

Andra recensioner

Kommentarer