Hole, the

  • Svensk titel: Hole, the
  • Originaltitel: Hole, the
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-03-27

Recension - Blu-ray/DVD

Desperate to get in, dying to get out...
Ball slogan som inte kan översättas och man blir ju nyfiken. Samtidigt är det lite missvisande då man kan tro att ödet som väntar de desperata är monster eller någon övervintrad seriemördare. Vilket inte riktigt är fallet.

The Hole är en sevärd brittisk skräckthriller som funnits ute ett tag på video och DVD (gick aldrig på bio här) men som förtjänar att uppmärksammans. Den marknadsfördes som en film i samma anda som Blair witch project och det ligger lite närmare sanningen än det intryck som trailern ger. Där känns det mer som ytterligare en tröttsam b-slasher historia i bakvattnet av de senaste 5-6 årens skräckisar.

Men det är tveksamt om jag skulle dragit paralleller mellan Blair witch och The Hole om jag inte fått det serverat för mig. Blair witch var ju en skräckis som grävde fram och höll ett järngrepp om de mest instinktiva och primära känslorna och farhågorna hos människan som rädslan för mörker, att inse att man är vilse och dödsångest.

The Hole handlar om hur en människas besatthet inför en annan människa fullständigt går överstyr och orsakar död och elände. Egentligen ingen skräckis eller ens rysare, mer psykologiskt kammarspelsdrama som blinkar lite mot storyn i Flugornas herre.

Thora Birch, som mer och mer framstår som ett av de mer löftesrika nya namnen efter insatserna i American beauty och Ghost world, spelar Liz Dunn, en elev i en brittisk privatskola som man först inte vet är poppis eller mobbad. Filmen börjar med att hon kommer staplande med trasiga kläder, smutsig överallt och med blod i håret på vägen mot skolan. Något hemskt har hänt henne, det är helt klart. När hennes ankomst så småningom märks rullas historien upp. Ett antal ungdomar från skolan har varit försvunna över två veckor efter att de vad både skolan och föräldrar antog skulle begett sig på en s.k. "fieldtrip" till Wales.
Istället tillbringar de fyra ungdomarna weekenden i en bunker långt in i skogen där det ska hånglas och festas. Men när weekenden är slut och de ska ta sig ut får de en chock. Luckan till hålet går inte upp. Någon har låst från utsidan. Kan det vara Martin, Liz bästa kompis som visade ungdomarna "hålet" och som är störtkär i Liz, men som insett att kärleken inte är besvarad och kanske fått en knäpp?

När psykologen Dr. Philippa Horwood (Embeth Davidtz från 13 ghosts) börjar nysta i ungdomarnas försvinnande och vad som verkligen hände målas en helt annan bild upp än den som Liz gett vid de första utfrågningarna. Kanske var det inte någon utifrån som låste dörren till hålet?

Vore det inte för två saker skulle The Hole verkligen vara en hole in one; det lite omständliga i storyn som berättas fram och tillbaka vilket påverkar intensiteten och spänningen en aning ( trots filmens dryga 90 minuter känns den lång och lite seg, åtminstone i början). Och det faktum att jag personligen blir mer rädd för mörker och det okända än det mänskliga och psykologiska. Vilket i och för sig är en väl suddig gräns ibland, men skräcken i Blair witch till exempel sätter igång mer fantasier och hemskheter i huvudet än vad det rysansvärda i The Hole triggar.

Men The Hole är ändå klart sevärd för den som vill ha lite magpirr, bli överraskad och få sig en tankeställare: om du träffar någon som är helt nere i dig, men du inte känner likadant – håll dig undan...

Göran Skoglund

Kommentarer