Drottning Margareta

  • Svensk titel: Drottning Margareta
  • Originaltitel: Margrete den første
  • Speltid (min): 115
  • Release (Bio): 2021-12-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-03-07
  • IMDb: Drottning Margareta

Recension - Blu-ray/DVD

Margareta Valdemarsdotter, även känd som drottning Margareta, eller Margrete den förste, var regent i Danmark och Norge från 1387 till sin död 1412. Mellan 1389 och 1412 var hon också drottning över Sverige, och då Finland var en del av Sverige den här tiden och Färöarna, Island och Grönland tillhörde Norge var hon drottning över hela norden. Hon omnämns ofta vara den som fick slut på stridigheterna inom de nordiska länderna.

Hon hade en son, Olof, som var kung av Norge. Olof dog dock 1387, blott 17 år gammal. För att rädda tronföljden adopterade Margrete då sin systerson, Erik av Pommern.

I början av 1400-talet blev det dock en stor skandal, då en okänd man dök upp och påstod sig vara Olof. Denne man, historiskt kallad “falske Olof” blev anklagad för majestätsbrott vilket inte var något man tog lätt på.

Filmen “Drottning Margareta” är enligt egen utsago en fiktiv berättelse baserad på verkliga händelser. Fiktiv i den mening att ingen vet egentligen vad som hände och att man kryddat historien lite för dramaturgisk effeḱt, men fokus ligger på just den tidpunkt då den falske Olof dyker upp och skapar drama vid det danska hovet.

Det är en maffig film, och den lär vara den dyraste danskspråkiga filmen som gjorts. Den ser väldigt påkostad ut, och i huvudrollen som Margrete själv ser vi den alltid strålande Trine Dyrholm.

Jag hade inte tidigare hört talas om historien om den falske Olof. Om det beror på bristande allmänbildning vill jag låta vara osagt, men jag kan inte påminna mig om att det var något som togs upp i historieundervisningen på 80-talet. Men den här filmen fick mig att bli väldigt nyfiken och jag kommer definitivt att försöka ta reda på mer.

“Drottning Margareta”, eller “Margrete den første” som originaltiteln lyder (och som faktiskt är den titel som används på omslaget) var en positiv överraskning. Jag visste inte riktigt vad som väntade, men att jag skulle bli så engagerad och få ett nyväckt intresse i historia hade jag aldrig trott.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer