Nightmare Alley

  • Svensk titel: Nightmare Alley
  • Originaltitel: Nightmare Alley
  • Speltid (min): 139
  • Release (Bio): 2022-01-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-03-16
  • Tagline: Man or Beast.
  • IMDb: Nightmare Alley

Recension - Blu-ray/DVD

Året är 1939 då luffaren Stan Carlisle närmar sig ett kringresande tivoli i förhoppningen att få ett jobb. Efter att har kånkat tältstolpar och utfört andra praktiska uppgifter under en tid får han chansen att assistera tankeläsarparet Madame Zeena och hennes make Pete. Stan är lättlärd och väldigt uppmärksam, och med hjälp av Pete lär han sig snart hur det hela går till. Samtidigt kärar han ner sig i Molly, som också uppträder på tivolit med ett spännande nummer, och försöker få henne att resa iväg med honom.

Inte förrän Pete har avlidit och Stan använt sina nyinlärda kunskaper för att rädda tivolit från en polisinsats faller Molly till föga. De båda lämnar tivolit för att söka lyckan på annat håll.

Två år senare är Stan en väldigt framgångsrik tankeläsare i Buffalo, med Molly som sin assistent. Det går väldigt bra, men Stan har fått smak på pengar och vill hela tiden ha mer, mer, mer. Och i jakten på dollar tappar han kontrollen…

Guillermo del Toro har regisserat “Nightmare Alley”, som bygger på en roman av William Lindsey Gresham. Den släpptes 1946 och en första filmatisering gjordes redan året efter. del Toro hävdar dock att det inte handlar om en nyinspelning av den filmen utan en ny filmatisering av boken. Det han och resten av teamet har skapat är en långsamt berättad, spännande och otroligt vacker noir, med en fantastisk ensemble. Stan spelas av Bradley Cooper och Molly av Rooney Mara, och i andra roller ser vi Cate Blanchett, Toni Collette, Ron Perlman, David Strathairn, Willem Dafoe och många, många fler.

Jag bävade initialt för speltiden som klockar in på 150 minuter, men trots att filmen har ett lågt tempo känns den inte seg eller för lång. Allt har sin plats, och det hela flyter på fint.

Filmen har dessutom stannat kvar i mitt medvetande längre än vad filmer oftast gör nu för tiden (jag har väl blivit lite avtrubbad efter alla dessa år), och jag kommer ofta på mig själv att tänka på den.

Jag kan inte annat än att rekommendera “Nightmare Alley” och jag hoppas innerligt att ni gillar den lika mycket som jag själv gjorde.

 

"Nightmare Alley", © 2022 20th Century Studios

 

 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer