Resident Evil: Welcome to Raccoon City

  • Svensk titel: Resident Evil: Welcome to Raccoon City
  • Originaltitel: Resident Evil: Welcome to Raccoon City
  • Speltid (min): 107
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-05-16
  • Tagline: Witness the beginning of evil.
  • IMDb: Resident Evil: Welcome to Raccoon City

Recension - Blu-ray/DVD

Rebelliska Claire Redfield återvänder till Raccoon City, hålan där hon en gång växte upp tillsammans med sin bror på stadens barnhem. Brodern Chris är numera polis och med i en specialstyrka inom kåren.

Claire har inte direkt saknat staden, men har fått uppgifter om att något riktigt farligt håller på att hända, allt i regi av den stora Umbrellakoncernen som håller på med massor av fuffens. Det dröjer inte länge innan det visar sig att hon har rätt och nu måste hon, Chris och resten av hans team kämpa mot något de aldrig mött förut…

Jag var först lite orolig om jag skulle hänga med i “Resident Evil: Welcome to Raccoon City” då jag bara sett två, eller kanske tre, av de tidigare filmerna i franchisen. Men det visade sig att detta inte är ännu en uppföljare, utan en reboot. Enligt uppgift ska den här filmen vara väldigt trogen spelserien, men då jag till dags dato aldrig spelat ett Resident Evil-spel kan jag bara anta att så är fallet. Vad som står klart även för mig är iaf att man försökt få med så mycket detaljer från spelet som möjligt, då det är med brutal övertydlighet som vissa detaljer sätts i fokus. Det är som om de skriker “Känner ni igen det här? Och det här? Den här då?” om och om igen.

Nu har jag inget emot att filmer använder sig av referenser. Fan, jag är tillräckligt mycket nörd för att verkligen uppskatta det. Men jag föredrar när det görs med finess. En scen ska funka alldeles utmärkt även om du inte förstår en viss referens, men om du uppfattar den ska scenen bli ännu bättre. Den finessen saknas här.

Filmen är väl egentligen inte så tokig, den är rejält våldsam och har några schyssta actionsekvenser. Men stundtals kände jag mig nästan lite utanför, som att jag inte släpptes in i filmen för att jag inte är ett superfan. Då blir det lite tråkigt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer