Electrical Life of Louis Wain, The

  • Svensk titel: Electrical Life of Louis Wain, The
  • Originaltitel: The Electrical Life of Louis Wain
  • Speltid (min): 111
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-05-23
  • IMDb: Electrical Life of Louis Wain, The

Recension - Blu-ray/DVD

Den brittiske konstnären Louis Wain föddes 1860 i London. Han var äldst av sex barn och efter faderns död 1880 tog Louis på sig ansvaret att försörja sin mor och sina fem systrar.

Efter en kort sejour i läraryrket blev Louis frilansande konstnär och sålde bland annat illustrationer till olika tidningar. Hans specialitet var att måla djur och landskap.

När Louis var 23 gifte han sig med systrarnas guvernant, den tio år äldre Emily Richardson. En sådan åldersskillnad var oerhört genant vid den tiden och för att slippa elaka blickar och kommentarer flyttade de båda ut till landet. Tyvärr insjuknade Emily snart i cancer, och dog bara tre år senare. Under sin sjukdomstid fann hon stor tröst i Peter, en liten svartvit katt de båda hittat nära sin bostad. Louis började också måla av Peter i en stor mängd konstverk, och katter blev hädanefter det huvudsakliga motivet i hans arbete.

Efter att Illustrated London News publicerat flera av hans bilder i ett julnummer blev han mycket berömd och efterfrågad. Hans bilder trycktes som vykort, kalendrar och mycket mer. Tyvärr var Louis affärssinne betydligt sämre än hans konstnärliga kunskaper och han tjänade knappt några pengar alls på sitt arbete.

Louis som alltid varit lite udda och speciell, blev alltmer labil och fick fler och fler psykoser. Till sist lades han in på mentalsjukhus där han fick diagnosen schizofreni. Den diagnosen har dock ifrågasatts, och man tror numer att Louis snarare befann sig någonstans på autismspektrumet.

Louis Wain är föga förvånande huvudperson i filmen “The Electrical Life of Louis Wain”, där Benedict Cumberbatch spelar titelrollen. Det är en fantastisk liten film som verkligen vågar sticka ut. Förutom det faktum att filmen är inspelad i det gamla 4:3-formatet ser filmen ofta ut som ett konstverk, där skådespelarna smälter in i de fantastiska bilderna. Cumberbatch själv är fantastisk i denna roll (som jag antar var en lite annorlunda utmaning jämfört med att spela Dr. Strange) och har fin kemi med Claire Foy som spelar hustrun Emily. Lägg därtill Olivia Colmans ljuva stämma när hon agerar berättarröst genom filmen, och en liten överraskande cameo av Nick Cave som självaste H.G. Wells. Ljuvligt!

Att Louis Wain älskade katter (vem gör inte det? Har tre själv!) görs väldigt tydligt i filmen, och katter av alla möjliga raser får ta plats i bildrutan. Underbart, helt underbart.

Det som är lite tråkigt är att filmen enbart får ett DVD-släpp i Sverige. En film som lägger så mycket tyngd på bildspråket och filmfotot, med så vackra bilder och miljöer, borde åtminstone kunna få avnjutas på bluray!

“The Electrical Life of Louis Wain” är en enormt vacker film, både för ögonen och för hjärtat, och har stannat kvar i mina tankar betydligt längre än de flesta filmer jag ser. Samtidigt som jag har full förståelse för att den inte kommer att falla alla i smaken kan jag inte göra annat än att ge den full poäng och mina varmaste rekommendationer.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer