Dag för dag

  • Svensk titel: Dag för dag
  • Originaltitel: Dag för dag
  • Speltid (min): 110
  • Release (Bio): 2022-03-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-07-04
  • Tagline: Livets roadtrip börjar här
  • IMDb: Dag för dag

Recension - Blu-ray/DVD

Katrin arbetar på ett äldreboende och ser fram emot sin inplanerade husbilssemester tillsammans med maken Håkan och grannparet Stefan och Åsa. Men när hon kommer på Håkan vara otrogen med Åsa rämnar allt. 

På äldreboendet packar Malte sina väskor. Han har fått besked från en eutanasiklinik i Schweiz om att han är välkommen dit för att avsluta sitt liv och inte längre plågas av sin obotliga hjärntumör. När Katrin får höra om detta säger hon att han kan åka med henne, hon har numer gott om plats i husbilen.

Med på resan kommer också Maltes vänner från hemmet; den pushiga men godhjärtade Rut och den proggige och smått demente Tage, samt skötaren/städaren Simon. Tillsammans beger sig denna brokiga skara till Schweiz, fast beslutna att göra Maltes sista dagar i livet till de allra bästa.

“Dag för dag” är på samma gång varm, rolig och sorglig. Regissören Felix Herngren (som också spelar Håkan) har hittat en fin balans och undviker turligt nog den allra värsta buskisen som ofta dyker upp i hans verk. Men framförallt är det skådespelarna som lyfter filmen till sin höga nivå. Martina Haag är jättebra som Katrin, likaså är William Spetz helt OK som Simon. Men det är föga förvånande det gamla gardet som regerar. Marianne Mörck är helt fantastisk som Rut, Tomas von Brömssen är perfekt som Tage och Sven Wollter lyser som Malte. Detta blev hans allra sista roll.

Jag var inte beredd på att bli så pass gripen av denna film. Vanligtvis har jag väldigt svårt för svensk film i allmänhet men den här tog tag i mig. Ett tungt ämne, hanterat på ett mindre tungt sätt utan att för den skull förminska det.

Mycket bra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer