Ambulance

  • Svensk titel: Ambulance
  • Originaltitel: Ambulance
  • Speltid (min): 136
  • Release (Bio): 2022-03-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-08-08
  • Tagline: It was supposed to be a simple heist.
  • IMDb: Ambulance

Recension - Blu-ray/DVD

Will Sharp kämpar med att få livet att gå ihop. Som krigsveteran är det inte helt enkelt att få ett bra jobb, och med en nyfödd son och en fru som behöver dyr cancervård är det kritiskt för honom att snabbt få tag på pengar.

Så pass kritiskt att han vänder sig till den person han aldrig tänkt vända sig till igen. Sin bror.

Brorsan Danny Sharp är bankrånare, och har en massiv kupp på gång. Han behöver en person till, och litar på Will. Will ser ingen annan utväg utan ställer upp. Bankrånet går till en början helt enligt planerna, men när en ensam polis vill komma in i banken för att stöta på en kassörska börjar det gå helt snett. Snart brakar helvetet loss, och Will och Danny tvingas kapa en ambulans för att försöka ta sig ifrån brottsplatsen. Nu börjar en vild biljakt genom Los Angeles, där bröderna tvingas navigera från polisen i full fart, samtidigt som en ambulanssköterska försöker rädda livet på en skjuten polis bak i bilen.

“Ambulance” är den senaste filmen från Michael Bay och en riktigt trevlig sådan om jag ska vara ärlig. Baserad på den danska filmen “Ambulansen” från 2005 (som jag inte sett men verkligen blev nyfiken på) har denna Yahya Abdul-Mateen II och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna som brödraparet Will och Danny. Men den som imponerar mest på mig är Eiza González som sköterskan Cam, hon är ett riktigt badass!

När Michael Bay släpper en film vet man till stor del vad man har att vänta sig. Högoktanig action, explosioner och grymma biljakter. Med “Ambulance” gör han ingen besviken, vi får allt. Men vi får dessutom en story tillräckligt bra för att hålla mig på soffkanten med andan i halsen under filmens hela speltid.

Finns det inget negativt med filmen då? Jo, det gör det. Stundtals är det kanske lite väl förutsägbart, men det är actionmallen enligt Bay. Det blir också lite tjatigt med alla kameratagningar gjorda med drönare, det märks att Bay fått en ny favoritleksak. Men de bitarna kan jag leva med.

“Ambulance” var en härlig överraskning, och definitivt en film jag kommer att se igen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer