Vertical Limit

  • Svensk titel: Vertical Limit
  • Originaltitel: Vertical Limit
  • Speltid (min): 113
  • Release (Bio): 2001-01-26
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-06-19

Recension - Blu-ray/DVD

Ibland tror jag intryck av filmer beror på vad man går in med för inställning. Har du superhöga förväntningar inför en rulle och de inte lever upp till dem, så blir du besviken. Och vice versa. Inför bergsklättrarrullen Vertical limit hade jag noll förväntningar, jag visste att man borde checka in hjärnan utanför bion och att det nog skulle vara två timmar schysst action och spänning. Och så var det. Varken mer eller mindre. Har du sett Cliffhanger så kan du den här rullen också. Det är inte bara prologen som nästan är identisk med Stallone-filmen. Limit blandar transportsträckor med explosioner, action och människor som hänger i fingernaglarna precis på samma sätt som Renny Harlins succéfilm från 1993. Skillnaden ligger i att Cliffhanger hade mer profil, den hade Stallone i huvudrollen och den var fullständigt packad med skicklig action, spänning och en massa skurkar.

Vertical limit kan stoltsera med Chris O'Donnell, Bill Paxton, Scott Glenn och Isabella Scorupco. Bra namn i och för sig (även om Isabella gör bra ifrån sig känns hennes plats i filmen något krystad), men i jämförelse med Stallone och Renny Harlin står de sig slätt.

I Vertical limit är det inte skurkar som är dumma mot de goda. Nej, här är det naturen; laviner, kylan, lungödem och nitroglycerin. Och just den grejen med nitroglycerin känns både… ganska ballt och lite långsökt och korkat. För jag menar, kombinationen bergsklättring i K2 och det enormt farliga sprängmedlet nitroglycerin bland ryggsäckar på klättrarna är inte så smart. Men de ska ju rädda några som blivit instängda däruppe och behöver spränga sig igenom och dessutom ger sprängmedlet upphov till några rejält kallsvettiga scener längs med filmens två timmar.

Faktum är att i sprickorna mellan O'Donnells bleka uppsyn, Scorupcos solnariga uppblåsta läppar och alla upptänkliga klyschor och förutsägbara scenarior, uppstår nog med spänning, faktiskt ibland olidlig spänning, häftiga explosioner, fysiskt kännbara ljudeffekter och ballt filmade sekvenser för att man ska känna sig hyfsat nöjd när man går ut från bion.

Vertical limit är en film som bäst avnjuts på bio. På video blir det nog futtigt och smått och reducerat till en
sådär upplevelse. Och den här klättringen betyder säkert att Scorupco fortsätter uppåt även i Hollywood. Nästa äventyr för henne är en storbudget- fantasy- historia med drakar och Christian Bale och Matthew McConaughey. Ganska långt ifrån Ingen kan älska som vi eller även Petri tårar och Dykaren…

Göran Skoglund

Kommentarer