Evil Dead Rise

  • Svensk titel: Evil Dead Rise
  • Originaltitel: Evil Dead Rise
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 2023-04-21
  • Release (Blu-ray/DVD): 2023-07-20
  • Tagline: Mommy loves you to death.
  • IMDb: Evil Dead Rise

Recension - Blu-ray/DVD

Gitarrteknikern och roddaren Beth är ute på jobbturné när hon upptäcker att hon är gravid. Lite deppig över den oönskade situationen åker hon hem till sin syster Ellie och hennes son och döttrar i Los Angeles. De är på väg att packa ihop sitt bohag då huset de bor i ska rivas, men allt ställs på ända när ett rejält jordskalv drabbar området.

Barnen, som befann sig i husets källargarage under skalvet, hittar en gömd lokal bland rasmassorna. Det visar sig innehålla en mystisk bok och tre konstiga vinylskivor som sonen tar med sig upp till pojkrummet. Han börjar spela en av skivorna och istället för musik hörs en präst berätta om boken som enligt uppgift bär på hemska hemligheter. När prästen dessutom börjar mässa på ett uråldrigt språk ballar det ur totalt…

Alla som sett en “Evil Dead”-film tidigare vet vad som väntar när det lästs ur den otäcka boken, eller hur? Japp, det brukar skita sig totalt för alla inblandade.

“Evil Dead Rise” är en helt fristående film i franchisen och kräver inte att man sett någon av de tidigare filmerna för att hänga med. Man har bytt ut den ensliga stugan i skogen mot en rivningskåk i L.A., något som jag först ställde mig lite tveksam till men som snart visade sig vara en välkommen förändring.

Det bjuds på en hel del otäcksheter i form av blod och klägg, precis som man vill ha när det handlar om “Evil Dead”. Det är inte samma typ av buskis som i de gamla filmerna med Bruce Campbell, men det fungerar ändå alldeles utmärkt.

Ännu en gång önskar jag att vi kunde sätta halvpoäng i betyg, för detta är en typisk 3.5-film. En enkel trea känns dock lite för snålt, så det får bli en fyra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer