Renfield

  • Svensk titel: Renfield
  • Originaltitel: Renfield
  • Speltid (min): 93
  • Release (Bio): 2023-04-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2023-08-28
  • Tagline: Sucks to be him.
  • IMDb: Renfield

Recension - Blu-ray/DVD

Renfield trivs inte på sitt jobb. Han tycker att chefen ställer orimliga krav på honom och känner sig ständigt hetsad att göra mer och mer, oavsett tid på dygnet. Det blir väldigt svårt att hitta den ack så viktiga balansen mellan arbete och fritid.

Efter ett par besök i en stödgrupp för människor i medberoendesituation inser Renfield att han inte är ensam, och att det finns en väg ut ur mörkret. Han behöver bara hitta sig själv och sätta sig själv i fokus. Dessa steg hade kanske fungerat alldeles utmärkt, om det inte var så att Renfields chef är självaste Dracula, mörkrets furste…

När den första trailern till “Renfield” släpptes och visade upp Nicolas Cage i full form som Dracula visste jag direkt att jag var hemma. Cage är en fantastisk skådespelare, och här får han chansen att blomma ut till fullo i en hysteriskt rolig och överdramatisk roll som passar honom som handen i handsken. Spelar han över? Som fan, och han ser ut att stormtrivas!

Som Renfield själv ser vi Nicholas Hoult som även han är som gjuten i rollen som Renfield. Stundtals lite fumlig och tafatt (rejäla Hugh Grant-vibbar!) för att i nästa sekund bli värsta actionhjälten.

För action finns det gott om i “Renfield”, action och blod. MASSOR av blod, som sprutar hej vilt. Det är dock väldigt serietidningsmässigt och överdrivet, och blir aldrig otäckt eller läskigt. Låt er inte luras av kategoriseringen “Comedy, fantasy, horror” på omslaget, det här är en actionkomedi med ett litet stänk fantasy.

Jag hade förbaskat roligt när jag såg “Renfield”, och förutom en liten sidostory som inte kommer någon vart om två systrar (den ena en polis som Renfield blir betuttad i, spelad av Awkwafina) är det en kanonrulle.

Ett rättvist, mer objektivt betyg på filmen hade blivit en trea. Men recensionerna är i allra högsta grad subjektiva, och det faktum att jag hade så roligt under filmens gång gör att jag drämmer till med en fyra! Bara det skamlösa flörtandet med de gamla Draculafilmerna från 30-talet värmer ett gammalt filmälskarhjärta som mitt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer