Pokémon 3

  • Svensk titel: Pokémon 3
  • Originaltitel: Pokémon 3
  • Release (Bio): 2001-05-04
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-10-17

Recension - Blu-ray/DVD

Samlar- och spelkorten ligger i lådan och leksakernas dyra Pikachuprylar har hamnat på reahyllan. Att "Pokémon 3" finns i videoaffären är inte längre någon stor grej. Pokémons storhetstid är över...

Och det känns ju bra. Nog var "Pokémon 2" en klart godkänd film, faktiskt riktigt underhållande, men nu känns det mer som om det var en lyckoträff. Ettan och trean är passande exempel på att bra tv-spel som regel blir betydligt sämre i spelfilmsformat.

Precis som i de två tidigare fallen så får vi i "Pokémon 3" se en kortfilm innan den riktiga filmen börjar. Här går Pikachu och Pichubröderna vilse i storstan och kämpar för att hitta hem innan någon blir för orolig. Givetvis dyker det upp massor av hinder på vägen. "Pikachu & Pichu" är lagom underhållning för de allra minsta med lite bus, lite spänning och massor av olika pokémon. Vi hoppar över att bedöma den och går vidare...

...till den riktiga filmen, den för de lite större barnen. Här blir det kaos när mystiska Unown-pokémon släpps fria. De förvandlar en liten flickas hem till ett stort kristalltorn och låter den lejonliknande Entei ta hand om henne samtidigt som han uppfyller hennes önskningar. Flickan, som nyligen förlorat sin pappa och även sin mamma, känner sig äntligen trygg och bryr sig inte om att önskningarna går ut över omvärlden.

Gissa vilka som rycker in för att stoppa Entei? Gissade du på Ash, Misty och Brock så kan du lyssna efter små applåder. Dock har Ash inte något val eftersom Entei kidnappat Ash's mamma. Ni förstår, flickan i kristalltornet ville ha en ny sådan.

Jag däremot vill ha en ny "Pokémon 3". Kan det gå att fixa? En med en rolig story, lite snyggare animering, mer spänning och häftigare pokémon? Entei var knappast nåt att hänga i granen. Historien om kristalltornet och flickan var trist. Animeringen var av tv-kvalitet (som vanligt) och någon kanske råkade glömma att renskriva den spännande delen av manuset innan det lämnades in?

Här har barn gått och lagt sina små besparingar på mängder av pokémonprylar, och när de ska få ett filmäventyr i utbyte bjuds de på något så här nonchalant och tunt.

You’re out of usable pokémon, Warner Bros!

Jörgen Hansson

Kommentarer