Zone of Interest, The

  • Svensk titel: Zone of Interest, The
  • Originaltitel: The Zone of Interest
  • Speltid (min): 105
  • Release (Bio): 2024-02-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2024-04-26
  • IMDb: Zone of Interest, The

Recension - Blu-ray/DVD

Pappa Rudolf har fullt upp på arbetet. Det är mycket att göra, men han är väldigt duktig på sitt jobb och uppskattas av sin arbetsgivare. Kanske lite för mycket, då arbetsgivaren inte vill bli av med honom och därmed motarbetar hans chanser till avancemang till annan position.

På fritiden umgås han med sin familj. De bor i ett fint hus alldeles intill arbetsplatsen och det ingår till och med tjänstefolk som tar hand om städning, matlagning och andra vardagssysslor.

Låter väl fina fisken, eller? Riktig mysfilm för hela familjen? Som en ny "Sune"-film?

Nja. Den här Rudolf heter Höss i efternamn, är kommendant för Auschwitz och det arbete han “är så bra på” är att gasa ihjäl tusentals judar.

“The Zone of Interest” är en väldigt stark film, som är rent påfrestande att ta in. Regissören Jonathan Glazer lyckas kombinera bilder på Höss fritid med fiske, camping och bad som vilken helyllefamilj som helst (det är bara frisyren som avslöjar honom) med scener där han i full SS-uniform diskuterar olika gaskammarmodellers effektivitet på ett så avtrubbat sätt att man kräks lite i munnen. I många scener hade Glazer ställt upp ett stort antal kameror men inte berättat för skådespelarna vilka som användes, vilket ställer helt andra krav på skådespeleri och inlevelse. Skådespelarna, med Christian Friedel och Sandra Hüller i spetsen som herr och fru Höss, är fantastiska.

Glazer låter också musiken spela stor roll i att skapa en nästan overklig känsla av mörker. Däremot är jag inte helt förtjust i alla hans visuella idéer, men det är högst personligt.

“The Zone of Interest” är en väldigt bra film, och det är en stark fyra jag sätter i betyg. Jag kan däremot inte för mitt liv säga att jag tycker om den, och får jag som jag vill kommer jag aldrig mer att se om den. Det är helt enkelt för tungt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer