Kiss of the dragon

  • Release (Bio): 2001-09-14

Recension - Blu-ray/DVD

Precis i början av denna Luc Besson- producerade martial- arts action fick jag en klump i halsen. Tänkte på förra årets Romeo must die, Li första huvudroll i en amerikansk rulle efter att han lirat skurk i Dödligt vapen 4. Visst hade Romeo- rullen brister och man försökte göra en underhållande våldssoppa på allt från österländsk kampsport till hip hop och gängfilmer. Men jag gillade den, mycket för att Li klev fram som en Bruce Lee för 2000- talet och förpassade pajasen Jackie Chan till avbytarbänken för gott. Men så var ju Aaliyah med också. R&B-sångerskan som så förbaskat tragiskt och snopet omkom i en flygolycka för ett par veckor sedan. Hon var ju inte bara ruggigt vacker, hon hade något speciellt och man hade verkligen sett fram emot vad hon skulle kunna göra i Matrix 2.

Hur som helst, nya rullen är ingen märkvärdig sak, men det märks ändå lite grann att Besson är inblandad och att han skrivit manus. Li är en kinesisk polis som kommer till Paris för att hjälpa sina franska kollegor i ett fall som ganska snabbt vänds mot Li. Plötsligt är han ett jagat villebråd i en dödlig konspiration. Fonda är en prostituerad kvinna som är fast i den korrumperade polisen Richards våld (Tcheky Karyo är en härligt äcklig skurk!). Han håller hennes dotter fången samtidigt som han drogar ner Fonda och skickar ut henne på gatan. Fondas och Jet Lis vägar korsas och Li hjälper henne att hitta dottern.


Till skillnad från till exempel Matrix är detta ganska basic vad gäller actionscenerna. Det är gammal hederlig sparka- och slåss, i varje fall så vitt jag kunde se. Inget nydanande eller digitala effekter eller liknande. Däremot är det en snygg, läcker och oerhört energisk rulle.
Och till skillnad från till exempel Jackie Chans filmer så har inte Kiss of the dragon mycket humor eller distans. Li är stenhård och jäkligt cool, men han har också en rejäl dos karisma. Det finns både Bruce Lee och Steve McQueen i den karln.
Det känns att Luc Besson har haft med den här rullen att göra, för det är mycket Paris, mycket Eric Serra- liknande musik och det är tufft och ibland spektakulär action, lite i stil med Nikita eller Leon på vissa ställen. Restauranger, båtar och hotell blir helt demolerade av kulor, granater och slagsmål.

Kiss of the dragon är extremt högljudd och våldsam. Brutalt våldsam ibland och här kände jag att det snudd på gick för långt. "Uppfinningsrikedomen" när det kommer till att ha ihjäl folk på vita duken når här nya nivåer och jag är inte kräsmagad, men ibland fick jag en något fadd smak i munnen. Det är inte kul när det blir frosseri i våld och mord.
Fast Kiss of the dragon är mycket brutal, så kommer den undan med mycket just för att man verkligen får sig en åktur. Det är full fart och hisnande och man blir imponerad av Li och martial arts scenerna.
Hade nog blivit en fyra om det ibland för detaljerade våldet hade tonats ner. När är ribban nådd? På bio vet man att folk tål mer än "vanliga dödliga", men det är lite tröttsamt, och ändå köper man det gång efter gång, när skurkarna fortfarande reser sig och hoppar omkring med endast lite blod vid ena ögat efter sjuttioelva nedslagningar.
Slut på grinigheterna, kontentan är ändå; Kiss of the dragon är det bästa i actionväg du kan se på bio just nu.

Göran Skoglund

Kommentarer