Bring it on

  • Svensk titel: Bring it on
  • Originaltitel: Bring it on
  • Speltid (min): 94
  • Release (Bio): 2001-04-20
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-08-07
  • Tagline: May the best moves win.

Recension - Blu-ray/DVD

"Bring it on" är den senaste i raden av tonårs-feelgoodfilmer. Till min egen förvåning måste jag säga att det var skönt att se en tonårsfilm som inte bara handlar om att undslippa en psykotisk, maskförklädd knivslaktare med en taskig barndom bakom sig - utan en film där det farligaste som kan hända är att man får en finne på ansiktet vid fel tillfälle.

Kirsten Dunst spelar cheerleader-ledaren Torrance, som nu har fått överta ansvaret för skolans cheerledeadingteam the Toros - inte nog med ett de är regerande mästare, de har behållit den positionen i sex år.
Endast dagar efter att hon tagit över ledarskapet öppnar Missy (spelad av lovande Eliza Dushku) hennes ögon för den hemska sanningen: att alla deras tidigare vinster berott på att de stulit sina steg från den svarta cheerleadergruppen the East Compton Clovers. Men Torrance ger inte upp där - hon bestämmer sig för att kämpa. Och om detta innebär att de måste hyra en mysko, sadistisk danslärare som förkunnar att "cheerleaders are dancers that´s gone retarded" för att vinna, ja, då får det vara så.

För att vara en ungdomsfilm med cheerleading som tema har manusförfattaren Jessica Bendinger lyckats skapa en historia som innehåller vänskap, kämpaglöd, en hel del skratt och till och med lite krystad tonårskärlek.
Fast den roligaste i hela filmen måste vara de korta, kaxiga Natina Reed som hela tiden propagerar för våld mot "de bleka små rikemansflickorna".
En överraskande twist är slutet - som faktiskt inte är något klyschat tonårsslut.

Men samtidigt är det onekligen det tjejernas minimala dräkter såväl som mininala vardagskläder som gör filmen värd att se. Och biltvättsscenen där tjejerna står i minimala bikini är redan en kultscen som lätt slår vilken Charlies Angels-scen som helst. Och det är ju detta som ger det höga betyget - hela två poäng.
Dock råder jag ingen kille som vill behålla sin flickvän att gå och se den här filmen tillsammans med henne.

Csaba Perlenberg

Kommentarer