Västerns vildaste brudar

  • Svensk titel: Västerns vildaste brudar
  • Originaltitel: Les Pétroleuses
  • Speltid (min): 94
  • Release (Blu-ray/DVD): 2009-03-11
  • Tagline: The West Ain't No Place for a Man

Recension - Blu-ray/DVD

Det ryktas om att det finns olja på den lilla ranchen utanför franskbyn i den amerikanska västern och många är de som vill åt detta svarta guld. Den rättmätige ägaren, Dr Miller, blev av med ägarbeviset när hans tåg rånades av den ökända Frenchie King och hennes systrar. Med vittring på rikedom bestämmer sig Frenchie för att utge sig för att vara Dr Miller och tillsammans med sina systrar tar hon ranchen i besittning.

Men det är fler som är sugna på olja. Marie Sarrazin och hennes fyra bröder, som äger marken intill, får reda på fyndigheten och bestämmer sig för att till varje pris utöka sin egen mark för att lägga vantarna på detta Texas Tea. Givetvis blir det nu storskalig konflikt där Frenchie, eller Louise som hon egentligen heter, och Marie gör vad som helst för att vinna. Tyvärr har de inte mycket hjälp av sina systrar respektive bröder som i stridens hetta råkar falla för varandra...

”Västerns vildaste brudar” är en komedi i samma anda som ”Balladen om Cat Ballou” som kom sex år tidigare. I huvudrollerna ser vi de största europeiska sexsymbolerna vid denna tid; Brigitte Bardot som Louise och den undersköna Claudia Cardinale som Marie. Filmskaparna vet att spela på dessa kvinnor och deras behag och filmer bjuder på en hel del generösa urringningar och catfights. Vissa har till och med gått så långt som att kalla filmen för ”The Wild Bunch” som Russ Meyer skulle ha gjort den. Nu vet jag inte riktigt om jag håller med till fullo, men visst ser jag var de kan ha fått den idén ifrån.

Det är inte mycket man kan säga om skådespeleriet egentligen. Som komedi sett gränsar det stundtals till buskisnivå och varken Bardot eller Cardinale gör några prisbelönta insatser. De verkar dock ha riktigt roligt och det syns! Jag kommer flera gånger på mig själv att sitta och le åt filmen, det är en liten härligt banal pärla helt enkelt som inte försöker vara mer än vad den är.

”Västerns vildaste brudar” är, den porrfilmsliknande titeln till trots, en film som hela familjen kan se tillsammans. Det våld som förekommer är av dratta på ändan-typ och det närmaste man kommer sex är en mycket kort scen på ett par nakna bröst. Resten är ren, skär och okomplicerad underhållning som även barn kan se och skratta åt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer