Atlantis - en försvunnen värld

  • Svensk titel: Atlantis - en försvunnen värld
  • Originaltitel: Atlantis: The Lost empire
  • Release (Bio): 2001-11-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-03-13

Recension - Blu-ray/DVD

Disney är inte i toppform. Man kunde ana ett uppsving efter den lysande "Kejsarens nya stil", men med "Atlantis" tvingas de backa lika många steg som kejsaren fick dem att gå fram.

I "Atlantis" heter huvudpersonen Milo och han är övertygad om att staden Atlantis verkligen fanns. Eller rättare sagt att den FINNS. När han får chansen att tillsammans med en expedition leta reda på Atlantis tar han den - och äventyret kan börja.

En något mörkare Disneyfilm än vad vi är vana vid. Helt okej. Eller rättare sagt bra - för en gångs skull slipper vi de pratande djuren med stora ögon, gulligt leende och en förkärlek till sång- och dansnummer. Men det är ganska underligt hur ointressant man lyckats göra "Atlantis" med tanke på ämnet - en film om den mystiska, försvunna staden borde innehålla så mycket mer! När sedan samtliga karaktärer är lika stela som de är fult tecknade så känns det som om Disney bör tänka igenom sitt nästa filmval ordentligt.

Inget för de allra minsta - det är för pratigt och eventuellt för läskigt. Inte heller något för vuxna - för dem är "Atlantis" för seg och ointressant. Men för de lite större barnen blir det ett hyfsat äventyr med monster, explosioner och diverse farkoster. Lite i stil med "Titan A.E.", fast något sämre.

Jörgen Hansson

Kommentarer