Guldfeber

  • Svensk titel: Guldfeber
  • Originaltitel: Guldfeber
  • Speltid (min): 55
  • Release (Bio): 1999-10-12
  • IMDb: Guldfeber

Recension - Blu-ray/DVD

De båda bröderna Ben och Nic ger sig tillsammans med sin vän Jack upp i bergen för att gräva guld. Jack har efter sin far ärvt en karta som visar var guldet finns. Tyvärr är Jack lite för snacksalig och när skurken Ned får höra talas om grävandet bestämmer han sig snart för att lägga vantarna på guldet, till varje pris.

Storyn låter väl hygglig, eller hur? Det är den också, problemet är bara att storyn är nästan det enda som är hyggligt…

”Guldfeber” har ett par stora problem. Det första, och kanske största, är valet av genre. Det är i stort sett omöjligt att göra en bra western i Sverige. Vi har helt enkelt inte de förutsättningar som behövs när det gäller miljö osv. Dessutom har vi ingen riktig westerntradition att bygga på. Det är synd, för jag om någon älskar westernfilmer.

Ett annat problem är skådespelarna. De kommer samtliga från teaterscenen där de säkert är bra men de yviga artikuleringar som präglar teatern funkar inte på film. Det resulterar enbart i ett grymt överspel av så gott som samtliga aktörer. Hade de bara tonat ner agerandet och försökt vara mer naturliga hade resultatet varit helt annorlunda.

Rent tekniskt då? Tja, ljussättningen är i vissa fall katastrofal då man filmat i motljus och bländat linsen. Sådana missar drar ner helhetsintrycket även om de är få. Ljudet är lite ojämnt, jag tror att enbart mikrofonen på kameran har använts. I de flesta scener gör det inget men jag skulle ändå rekommendera en boom i framtiden.

Originalmusiken av Gunnar Persson vävs på ett mycket bra sätt in i storyn, ett stort plus för det! Ett litet minus är dock användandet av copyrightskyddad musik i filmen. Rent personligen har jag inget emot att höra kända låtar av t ex Queen i en film men rent legalt kan det ställa till problem vid distribuering om man inte har tillstånd att använda musiken.

Det låter kanske som om jag sågar den här filmen till 100% och det är väl inte hela sanningen. Man märker snabbt att hela teamet har engagerat sig i filmandet och har potential till betydligt bättre filmer i framtiden. Jag vet att de redan spelat in ett drama, en thriller och en rysare, genrer som är betydligt mer tacksamma än western. Förhoppningsvis får jag en chans att recensera dessa filmer framöver, är väldigt nyfiken på hur det här gänget kommer att utvecklas.

Mer information om filmen och hur ni kan få tag i ett eget exemplar finns på filmens officiella hemsida, http://run.to/guldfeber.

OBS! Efter att recensionen först publicerades har jag blivit informerad om att filmteamet ordnade med rättigheter till all musik. Ett mycket glädjande besked! Samtidigt så är just detta med musikrättigheter en viktig sak att tänka på för alla filmare där ute.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer