Beowulf

  • Svensk titel: Beowulf
  • Originaltitel: Beowulf
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-01-15

Recension - Blu-ray/DVD

År 1100 skrevs det en historia om en stark och orädd krigare vid namn Beowulf. Berättelsen beskriver, med en blandning av vidskepelse och fakta, om krigaren som beger sig till Danernas land för att strida mot ondskan. Idag kan man finna originalskriften om Beowulf på Brittish Museum i London.

I ett land i kaos och krig finns en övernaturlig ondska. Grendel, en mäktig och blodtörstig demon som vägrar att försvinna. Hans vrede släcker allt liv som kommer i hans väg. En dag anländer en ensam främling, Beowulf, som säger att han har blivit kallad för att förgöra odjuret. För att besegra demonen tvingas Beowulf uppbringa all sin styrka och krigslist och hela tiden ligga steget före. Men Grendel är en tuffare motståndare än vad Beowulf trott…

Vi befinner oss i en tid för länge sen där hästen var det modernaste och snabbaste färdmedlet. För att inte få allt som en vanlig riddarfilm har man lagt till lite avancerade vapen och annorlunda rustningar. Att blanda gammalt med nytt visar sig fungera väldigt bra, fast man är ibland lite osäker på vilken tid man befinner sig i. Hela filmen lever på sina relativt snygga fightingscener, den snabba technomusiken och de visuella effekterna. Men man har som vanligt glömt bort hur viktigt ett bra manus är. Allt känns genomskinligt.

När Christopher Lambert första gången visar sig i bild småskrattar man hånfullt. Som vanligt ska han försöka vara stenhård, inte visa någon rädsla men det slutar med fiasko. Man ser inte honom som en tuff krigare, snarare en ganska löjlig ”wannabe”. Lambert har aldrig gjort ett starkt intryck på mig och lyckas inte nu heller.

Beowulf är ändå en rätt så underhållande film trots svagt manus, dålig dialog och kassa skådespelare. Gillar man action med en gnutta fantasy och snygga fightingscener är Beowulf ett mycket bra val. Men räkna inte med en djup story för här är det bara pang på som gäller.

Daniel Eek

Kommentarer