3000 Miles to Graceland

  • Speltid (min): 125
  • Release (Bio): 2001-10-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2002-02-06
  • Tagline: Crime Is King.

Recension - Blu-ray/DVD

I ’3000 miles to Graceland’ av Demian Lichtenstein åker en kvintett Elvis-kopior till spelparadiset Las Vegas för att tillsynes delta i en internationell Elvis-vecka på ett stort kasino. Men vad har de egentligen för avsikter? Sportkommentatorn Arne Hegerfors hade kanske kommenterat detta med att säga något i stil med att ’i Las Vegas har inte alla banditer EN arm’. Detta är upptakten till två underhållande timmar med humor och våldsam action. Huvudrollerna spelas av Kurt Russell, Kevin Costner och Courtney Cox.

Just Kurt Russell har för mig alltid varit något av en idol. I oförglömliga Carpenter-mästerverk som ’Big Trouble in Little China’, ’Flykten från New York’ och kanske framförallt klassikern ’The Thing’ har Russell varit en fröjd att skåda. Humor, oneliners och en mastig hockeyfrisyr placerar Kurt långt upp på listan med mina favoriter – och antagligen långt ner på andras listor och detta av samma anledningar! På senare år har den ’Russellska’-charmen dock lyst påtagligt med sin frånvaro och magplask som ’Flykten från L.A.’ och ’Soldier’ bör glömmas fort. I nya ’3000 Miles to Graceland’ har dock något hänt - Russell har fått frisyren tillbaka och nu hoppas jag bara att han får göra en ny film med Carpenter.

3000 Miles to Graceland börjar lovande. Ju längre filmen lider desto mer förutsägbart och tätt med klichér blir det men underhållningsvärdet är fortfarande okay. Filmens behållning är en del roliga karaktärer och situationer (kanske främst roligt att se Costner vara ’the bad guy’) samt även den fartfyllda inledningen. Russells antagonist spelas alltså av ingen mindre än Kevin Costner och idel ädel adel såsom Courtney Cox, Christan Slater, David Arquette, Jon Lovitz, Ice-T och Kevin Pollak dyker upp på duken. Om Costners insats kan nämnas att även han verkar vara på väg tillbaka efter bottennapp som ’Postman’ och ’For love of the game’. Först i välspelade ’13 Dagar’ och nu som en synnerligen osympatisk och annorlunda karaktär – som dessutom kan vara Elvis Presleys förlorade son.

Sammanfattningsvis ska sägas att ’3000 Miles to Graceland’ på intet sätt är någon speciell historia. Den är actionfylld, Costner och Russell är bättre än på senare tid och jag skrattar en hel del ibland. Men den är förutsägbar och mer än en trea blir det inte. Bäst är som sagt att min forna idol Russell visar små spår av sitt forna jag.

Erik Norin

Kommentarer