Röd drake

  • Svensk titel: Röd drake
  • Originaltitel: Red Dragon
  • Release (Bio): 2002-11-01

Recension - Blu-ray/DVD

Hannibal Lecter har förmodligen blivit en av vår tids mest älskade psykopater, men det är viktigt att förstå att han i både “När lammen tystnar” och i den senaste “Red Dragon” egentligen bara har en biroll. Men ändå cirkulerar hela handlingen runt den mytomspunne och intelligenta doktorn. “Red Dragon” är märklig på det sättet att den lämnar början öppen för ännu en del, inte slutet som annars är vanligare.

Jag upplevde det oerhört förvirrande när de senare två filmerna i Star Wars serien kom och som är början till de tre tidigare delarna. “Red Dragon” är kronologiskt sett före “När Lammen Tystnar” men upplevelsen var inte hälften så förvirrande. Istället får jag en känsla av att de tre filmerna som bygger på Thomas Harris böcker lika gärna skulle kunna vara tre fristående delar, vilket i sin tur skulle kunna innebära att fler filmer skulle kunna göras. Helt utan problem. Likheterna i “Red Dragon” och “Lammen” är flera och det gör det svårare att se att de är två kronologiska delar i en och samma serie. I båda filmerna jobbar en ensam FBI agent med att spåra en psykopatisk mördare och till sin hjälp har man Dr Hannibal Lector som bollplank. Men det finns också mycket som skiljer de båda filmerna åt och där “Lammen” står ut och är bra mycket bäattre än “Red Dragon”. Och det är också summan av kardemumman.

Det är alltså viktigt (?) att första att även om Lector finns med i varje film så är hans roll viktig, men inte oumbärlig. Lecter hamnar snabbt bakom galler i “Red Dragon” och sitter där under resten av filmen och ända in i slutet på “Lammen” och fungerar som en insikt i en psykopats intellekt för utredarna. Men han har en större och mer betydelsefull roll i “Lammen” och jag sitter fortfarande och funderar över hur viktig hans insats verkligen är i “Red Dragon”. Men som publik är det lätt att se Lecter som en huvdroll, vi har tagit honom till våra hjärtan och vi älskar att låta oss bli skrämda av hans gentlemanna stil och intellekutella framtoning. Trots hans roll är det för hans skull som vi går till biograferna och det beror bara på en sak: Anthony Hopkins mästerliga gestaltning och tolkning av karaktären. Jag skulle gärna se honom igen i samma roll.

Då jag inte läst boken “Red Dragon” är det oerhört svårt att börja analysera huruvida trogen filmen är boken. Filmen däremot fungerar som filmen före “Lammen”, det ges även en hint om att den är just det i slutet av filmen, kanske lite onödigt, men den är andå inte fel. “Lammen”innehöll vissa saker som tydde på att den var filmad med en bok som foregångare och som i sin tur var en del av en serie och vi får svar på några saker i “Red Dragon”, men långt ifrån alla. Jag lämnas med fler frågor än innan. Detta gör att jag nästan forväntar mig ytterligare en film i serien, fast en film som visar ännu mer i början, före “Red Dragon” och vad jag vet så finns det ingen bok av Thomas Harris som föregår “Red Dragon”. Kanske är det meningen, kanske inte.

Hopkins är som alltid bra, inget mer att säga om den saken. Ovanligt men andå på något sätt naturligt, är att se Ralph Finnes i den roll han gör. Han gör det inte lysande, men tillräckligt utmärkt för att jag ska vara tillfredsställd. Vackra Emily Watson med sina underbara ögon visar sig vara riktigt bra i rollen som blind älskare. Edward Norton fungerar också som en FBI agent. Nej skådespelarna är det inget fel på. Felet ligger någon annan stans. “Red Dragon” känns slarvigt berattäd, igenomhaffsad och stressig. Raka motsatsen till “Lammen” som verkligen framstår som det mästerverk den är i jämförelse. Manuset är den stora bristen, skulle jag vilja säga. Och lite regin. Brett Rattner gör ett tappert försök att återhämta stämningen från “Lammen” men når inte riktigt fram. Filmen står och stampar lite för länge för att mot slutet skynda på. Om boken “Red Dragon” är början på en tre böckers serie, förväntar jag mig att första delen ska väcka ett intresse för efterföljare. Något sådan intresse finns inte i filmen. Hade “Red Dragon” kommit som första film och de två andra följt efter i kronologisk ordning, hade nog “När Lammen tystnar” aldrig gjorts. Intresset till en uppföljare finns inte i “Red Dragon” men dock ett intresse till en början. Märkligt nog.

Jesper Isaksson

Kommentarer