Austin Powers in Goldmember

  • Svensk titel: Austin Powers in Goldmember
  • Originaltitel: Austin Powers in Goldmember
  • Release (Bio): 2002-10-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-01-22

Recension - Blu-ray/DVD

Austin Powers är tillbaka! För tredje gången är det dags för den engelska agenten att stjälpa Dr. Evil och hans hejdukars onda planer. Återigen planeras för jordens förstörelse såvida Dr. Evil inte får sin lösensumma. Till hans hjälp återfinns i vanlig ordning Frau Farbissina, No.2, Fat Bastard och nya elakingen - Goldmember.

Som ni märker är det mycket som är likadant från tidigare filmer i serien om Austin Powers. Förutom karaktärerna återfinns även denna gång fagra damer, toalett- och sexhumor, tidsresor, James Bond-travesti och ett litet budskap. Precis som i de två filmerna levereras denna saliga röra på ett synnerligen träffsäkert sätt och ingen som sett de två tidigare filmerna lär bli besviken.

Innan premiären på Austin Powers - Goldmember uttalade Mike Myers en önskan om att den tredje filmen inte skulle bli en upprepning av de två föregående. Han kallar den första filmen för en mer 'känslomässig' film medan den andra ansågs vara ren och skär humor rakt av. Med Goldmember skulle dessa två inriktningar smälta samman och således skulle Goldmember kunna stå på egna ben. Jag tycker att Myers lyckas hyfsat. Filmen tar många poäng på återkommande, väletablerade skämt som i första hand bygger på karaktärerna med deras speciella miner, manér och dylikt. Jag drar på smilbanden åt tidstypiska iaktagelser och sexuella anspelningar som ständigt återkommer - det är precis detta jag väntar mig av en Austin Powers film. Tyvärr så riskerar detta att bli lite tröttsamt.

Bäst i filmen är som vanligt Myers själv. Denna gång spelar han inte mindre än fyra roller! Nya Beyonce Knowles är varken bättre eller sämre än sina föregångare (Heather Graham och Elisabeth Hurley) i rollen som den kvinnliga hjälten. Michael Caine är som vanligt bra och det stora antalet 'cameos' är också kul.

Sammanfattningsvis kan konstateras att Austin Powers har tappat lite av sin 'mojo'. En hel del riktiga höjdarskämt hinns dock med och inledningen är suverän. Men på det stora hela så är detta en upprepning (dock en bra sådan) som riskerar att bli tröttsam. Betyget blir en 3:a.

Erik Norin

Kommentarer