Mortuary

  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-05-03

Recension - Blu-ray/DVD

Tobe Hooper är ett häftigt namn. Tror ni det är taget? I vilket fall är han mest känd för att ha regisserat den ursprungliga och omstridda ”Motorsågsmassakern”. Här tar han sig an ännu en skräckberättelse. Men denna lär inte gå till filmhistorien.

Ensamstående tvåbarnsmamma flyttar till en liten håla i ödemarken för att börja om på ny kula. Familjen flyttar in i ett mörkt och skabbigt hus med skumma luckor och en översvämmad septiktank. Det gör inte saken bättre att huset delvis är ett bårhus, att en mördare har växt upp där och att en mindre kyrkogård pryder trädgården.

Tonårssonen är måttligt road av flytten och röker på, medan hans yngre lillasyster obekymrat leker ballerina och hjälper mamma på jobbet. Ett bårhus är ju en perfekt miljö för en obducerande mamma att uppfostra sina pappalösa barn på. Tonårssonens funktion i filmen är att lära känna andra tonåringar som mördaren kan angripa. Den lilla flickans funktion är att skrika, skrika och skrika.

Det störiga är att filmen har en lovande och stämningsfull upptakt innan den spårar ur rejält med övernaturligt nonsens och taffliga specialeffekter. Det är synd och skam att trovärdigheten kastas ut genom fönstret. Just vad filmen kunde ha blivit motiverar en tvåa i betyg.

För att citera ett beskt omdöme på Discshop:

”Hade jag varit ’Plus-Sverker’ på SVT så hade jag slängt filmen i den röda soptunnan på bumsen!”

Jag är så illa tvungen att hålla med. Så strunta i Tobe Bloopers ”Bårhusmassakern”.

Och det där med saltet är åt helsike för förutsägbart.

Hyr hellre: ”Cry Wolf” för en mer givande kille-i-mask-slakt.

Johan Karlsson

Kommentarer