Osmosis Jones

  • Svensk titel: Osmosis Jones
  • Originaltitel: Osmosis Jones
  • Release (Bio): 2001-10-26
  • Tagline: He's one cell of a guy.

Recension - Blu-ray/DVD

Advokaterna håller till i hemorojderna. Så snart en finne poppar upp är det fest med Kidney Rock - ljudsatt av Kid Rock - där. Bovarna har sitt gömställe i den spökstads liknande delen kallad "Franks invuxna tå". När hjälten missar en elaking med sin pistol och istället råkar fälla en inre el-ledning leder det till det största krampanfallet på åratal.

"Osmosis Jones" - den senaste filmen från bröderna Farrelly - bjuder på en fyndig och underhållande bild av en vanlig, något ohälsosam kropp. Vi får följa livet på två plan som bröderna kastar sig hejvilt mellan.

På utsidan är Frank en något loseraktig, något mer skräpmatsälskande, men snäll pappa som jobbar på zoo. Hans dotter - som påminner om en ung Natalie Portman - oroar sig för faderns mathållning och den kommande skolresan av far & dotter modell då fadern hellre tar bilen till Buffalo Wings såsdrypande himmel.

På insidan besannas flickans farhågor då filmens teckande hjälte Osmosis Jones introduceras genom att jaga slibbiga bakterier som följde med ett ohälsosamt ägg - det hade legat på marken, och dessförinnan i munnen på en apa - in i Frank. Det är bara mjukstart på Jones äventyr, betydligt värre saker är i antågande.

Livet på utsidan är väldigt begränsat i filmen, det är mestadels en ram som skapar den action som uppstår inuti Frank. Inuti är det en färgrik, sprudlande snutrulle av välkänt snitt. En vrålande polischef. Ett omaka par - raskt efter Jones inledande äventyr introduceras hans sidekick som är en blandning av Arnie och tvspels-hjälten Mega Man. En megaskurk - ett virus som av nån dagsaktuellt kuslig slump heter Thrax - som måste fångas för livet i Frank ska kunna fortsätta. Alla klassiska element.

Det finaste med "Osmosis Jones" är att här kan bröderna återanvända alla gamla klyschor och sätta in dem i ett nytt sammanhang. Exemplen där uppe är bara en mindre sampling. Genom hela dialogen - What the Frank! - och bilderna kryllar kroppsfunktions-skämten som bakterierna på ditt tangentbord, kudde & skärbräda.

Filmen innehåller flera lyckade val av amerikanska röster. Motormunnen Chris Rock som påminner lite om Eddie Murphys karaktär i "Snuten i Hollywood" filmerna. David Hyde Pierce som den ordentliga, enorma, stela partnern. Underbare William Shatner som egoistisk och inte alls särskilt omtänksam borgmästare över Frank.

Som vanligt rör Bröderna Farrely ihop klyftig humor, äcklig humor och hjärta. En god biokväll för unga - kanske inte de allra yngsta - och lite äldre. Och förmodligen den bästa filmen om en människas inre äventyr sedan bortglömda 80-tals klassikern "24-timmars Jakten".

Not från Franks fot : Det sägs att filmen även finns dubbad till svenska på biografer. Vi har dock ingen information om hur översättningen gick eller vilka svenska röster som förgyller ljudspåret. Vissa misstankar finns dock (ohoj Peter Harrysson!) men ifall du vet mer, använd gärna utrymmet för kommentarer nedan.

Henrik Edberg

Kommentarer