Kräftfesten

  • Svensk titel: Kräftfesten
  • Originaltitel: Kräftfesten
  • Speltid (min): 30

Recension - Blu-ray/DVD

Kräftskiva. Känn på ordet, smaka på det. Vi får alla en bild framför oss när vi tänker på kräftskivor, en bild bestående av en besynnerlig mix av minnen från svunna kräftskivor och drömmar om framtida. För vissa är denna bild helt och hållet positiv medan den hos andra kanske är lite ångestladdad. En kräftskiva är ändå en kräftskiva, med allt vad det innebär…

I "Kräftfesten" blir vi inbjudna som åskådare till en typisk svensk kräftskiva, med fylla, sex, ångest och käcka partyhattar. I fokus ser vi Magdalena, en vanlig tjej som blir förälskad i Mårten, grabben med stort G. Han är dock inte lika intresserad, inte känslomässigt iaf… För att ge sitt självförtroende en knuff framåt och få Mårten att upptäcka henne försöker Magdalena tuffa till sig lite och bli som de andra tjejerna på festen, istället för den försiktiga flicka hon egentligen är. Tyvärr får hon lite för mycket alkohol i sig och däckar snart på verandan. Ändå har festen bara börjat, men ingen kan föreställa sig vad som kommer att hända innan festen är slut…

Det första jag lade märke till när jag såg filmen var hur otroligt klockrena vissa scener och dialoger var! Det gäller speciellt en dialog mellan killarna i bastun när de gör upp planer om vem som ska ha sex med vem, när, var och hur. Jag är inte stolt över att säga det, men sådant snack är inte ovanligt bland grabbar i den åldern. Ett stort plus till att all dialog låter som om det är ungdomar som pratar "på riktigt" och inte läser skrivna repliker från manus, språket känns naturligt.

Samtliga ungdomar i filmen är väldigt duktiga framför kameran och ger sina rollfigurer en trovärdighet som man inte hittar i alla filmer. Mycket bra!

Rent tekniskt sett var filmen en fröjd för både ögat och örat! Ett suveränt foto som tar tillvara på den vackra miljön samtidigt som den fångar minsta detalj i skådespelarnas minspel gör en recensent glad. Lägg till stämningsförhöjande musik som är perfekt avvägt för att inte ta över men ändå inte försvinna samt ett överlag bra ljud så har vi en vinnare!

Nu väntar jag bara på nästa film från det här gänget…

Mer information om filmen och hur ni kan få tag i ett eget exemplar finns här: http://www.intrigfilm.se.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer