I Am Legend

  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2008-01-25

Recension - Bio

Will Smith har under en tid varit borta från Hollywoods himmel. I alla fall om man jämför med hans tidigare vana vad gäller att avverka filmproduktioner i en rasande takt. Men jag antar att barn, äktenskap och familjeliv har en bromsande effekt även i stjärnornas liv.

Nu, efter "Jakten på lycka", följer Smith upp med filmen "I am Legend". En omtalad och lika efterlängtad film som diskuterats vilt på internet. Ryktena och teorierna har varit många i en, vad man får säga, lyckad PR-kampanj. Nu är svaret här och vi får avnjuta en film i relativt lågt tempo som höjer pulsen rejält.

Ett virus har drabbat Manhattan som isoleras efter ett mediokert evakueringsförsök. Många dör och de som lämnas kvar går ett dystert öde till mötes. Ett öde som innebär att den drabbade förvandlas till en blodtörstig varelse med hög puls och tom blick. En god blandning av en Zombie, varulv och vampyr alltså.

Robert Neville spelad av Smith, är en vetenskapsman med väldigt gott anseende som väljer att skicka iväg sin fru och dotter samtidigt som han själv stannar kvar, övertygad om att kunna hitta ett botemedel. Epidemin sprider sig dock med en rasande fart över hela världen och Neville inser snart att han inte bara är ensam på den isolerade ön, utan även i resten av världen – eller?

Kvar vid sin sida har han dock vapendragaren Sam - en hund som i likhet med sin husse (av någon anledning) är immun mot det luftburna viruset men till skillnad från honom inte är resistent mot det vid blodskontakt.

På nätterna härskar blodsugarna ute på gatorna ständigt sökande efter nya offer. Neville har dock genom säkra rutiner och noggrannhet lyckats hålla sin isolerade lägenhet hemlig där han låser in sig och Sam när solen går ner över staden. På dagarna, under de säkra timmarna, jagar han. Djur av olika slag fångas in för att användas som försöksdjur i sitt idelt sökande efter botemedlet.

Det är ett öde New York som gör sig mäktigt i filmrutan. Tystnaden, lugnet och den mystiska stämningen är påtagligt och jag sitter hela tiden och väntar på att något ska hända – och så händer det.

Detta är "Björnen", "Vanilla Sky", "War of the Worlds" och "Panic Room" i en och samma film. Will Smith passar som handen i handsken och denna aptitretare gör mig sugen på hans nästa projekt "Hancock" (mer om det senare här på tellusfilm.com).

Stämningen i "I am Legend" byggs hela tiden upp genom väl komponerad musik, mystik, vackert foto och bra klippning. Det enda lilla jag har att klaga på är att jag år 2008 fortfarande får en liten "det här är gjort med CGI"-känsla krypande över mig. Monstrena skulle enligt mig kunna göras ännu hemskare om man på något lyckats få bort detta fenomen.

Det är dock inget som stör och den relativt minimala negativa känslan försvinner snabbt.

Se "I am Legend" på bio och om du av någon anledning skulle vänta på dvd-släppet får du ut mest om du bygger upp ett hemmabio-system innan du sätter igång filmen. Ljudet spelar en central roll och biter tag i dig som tittare rejält.

Ett litet extra plus till producenterna som lyckats få in produktplaceringen på ett sätt som inte stör.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer