Jeepers Creepers II

  • Svensk titel: Jeepers Creepers II
  • Originaltitel: Jeepers Creepers II
  • Tagline: He can taste your fear.

Recension - Blu-ray/DVD

Uppföljaren till en av dom större överraskningarna från 2001 landar snart på hyllorna nära för dig. Därför var det dags att kolla om samme regissör, Victor Salva lyckats överträffa sig själv. Det är den 23:e dagen, den 23:e våren.


En hel skolbuss full med amerikanska fotbollselever är på väg hem efter en match då bussen plötsligt får punktering. Efter en viss paus så drar bussen vidare hem men får återigen punktering. Nu är dom helt fast mitt ute på landsvägen, långt ifrån civilisationen. Snart kommer också en hemsk gestalt och plockar en efter en. Det är ju den 23:e dagen under den 23:e våren då det hemska monstret får äta.


Jag kommer ihåg då jag bänkade mig för att se ettan och blev mycket positivt överraskad, under en timme. Den timmen var fylld med ironi, skräck och självdistans. Men så snart denna gestalt ”The Creeper” visade sig blev det för mycket och filmens fördel, mystiken försvann helt.

Problemet då i dess uppföljare är ju att mystiken är helt bortblåst då monstret visar sig från första början och är på jakt efter i stort sett alla i bussen. Dess försök till klaustrofobi genom ungdomarna panik i bussen fungerar inte alls för skådespeleriet är inte direkt första klass.

Men filmen är välgjord och den lilla mystik som finns står monstret för och den ger en extra kick och på något vis så är det så dåligt och B att det nästan känns att det medvetet är så. Det blir helt enkelt lite charmigt.
Charmigt, men inte direkt skrämmande trots att det är samme regissör som till föregångaren så är det en kraftig nergång sedan sist.

Johan Lindström

Kommentarer