oCh vI bLiR tYnGdlÖsA

  • Speltid (min): 97
  • Tagline: 18 filmare och en film

Recension - Blu-ray/DVD

Världen runt omkring oss är på väg mot sin undergång. Ingenstans finns någon räddning. Vad skulle DU göra i en sådan situation?

"Och vi blir tyngdlösa" är en collagefilm gjord av arton filmare, alla kända namn inom den svenska independentvärlden. De har alla gjort en personlig tolkning av vad folk i Sverige sysslar med den sista tiden före världens undergång. Resultatet är en salig blandning av humor och allvar som knyts ihop av en enkel men effektiv ramhandling.

De olika inslagen håller alla en mycket hög nivå och jag tror att alla som ser filmen snart hittar sina egna favoriter. Personligen fastnade jag för Nicolas Debots film om ett älskande par samt Johannes Runeborgs film om en man med grava tvångstankar. Två väldigt olika filmer men båda väldigt bra.

Det är alltid svårt att recensera en collagefilm där filmerna varierar så pass mycket i stil och genre, men i det här fallet är det genomgående positiva synpunkter! Både bild och ljud håller hög klass, utom vid ett tillfälle då det är lite svårt att höra vad som sägs, men det är en såpass kort sekvens så man snart glömmer bort det. Redigeringen är suverän, precis som originalmusiken av Conny Olivetti, väldigt bra!

Skådespelarna i de olika filmerna gör trovärdiga och fina insatser, kunde som "elak recensent" inte hitta något att anmärka på. Starkt jobbat!

Det är inte ofta som jag blir så tagen av en film, men jag känner mig nästan mållös. Jag skulle kunna fylla hur många rader som helst med anledningar och skäl till att ni ska se den, men följande får räcka:

Se den! Nu!

Mer information om filmen finns på den officiella hemsidan, http://w1.211.telia.com/~u21118822/.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer