Recension - Blu-ray/DVD
Sam Mendes enorma debutsuccé med ”American Beauty” gav honom en stor respekt bland både kollegor och biobesökare. I sin debutfilm var det den amerikanska familjen som var fokus i vårt moderna samhälle. Denna gång får familjen också stå för grunden i berättelsen fast under andra tider och förhållanden.
I USA under 1930- talet så styr familjen Rooney med John i spetsen, (Paul Newman) hela staden som ligger en bit utanför Chicago. Det är i klassisk maffiastil som dem lever och vänner kan snabbt vändas till måltavlor.
Michael Sullivan (Tom Hanks) jobbar åt Mr. Rooney som också fungerar som den far Michael aldrig haft. Det är också allt hans barn vet om sin pappas jobb, att dem jobbar åt den mannen som varit som en farfar åt dem hela deras liv. Den grymma verkligheten som deras far lever i har dem ingen aning om.
En dag så smyger den äldsta sonen med sin far på ett av hans uppdrag av ren nyfikenhet. Det han då får vittna är en kallblodig avrättning som han helst skulle viljat slippa se. Strax efter händelsen blir han upptäckt av sin far och hans kompanjon. Sonen Michael Jr. (Tyler Hoechlin) har nu sett något som han absolut inte skulle ha sett och oron sprider sig snart i den stora maffiafamiljen att den 12 år gamla pojken ska skvallra. Vad sonen nu sett gör att hans bror och mor blir mördade och att både hans far och han själv blir måltavlor. Så de måste givetvis bege sig på rymmen, undan den familj som dem alltid levt med, en familj som nu inget hellre vill se dem båda döda samtidigt som Michael vill ta ut sin hämnd för sin döda familj.
Jag ska faktiskt vara ärlig att jag är inte så förtjust i ”American Beautey”. Den är inte dålig, utan tvärtom väldigt bra, men långt ifrån så lysande som den har mottagits från alla håll och kanter, alltså extremt överskattad.
Då gillar jag mer den här filmen är som en blandning av ”Gudfadern”- filmerna och även ”A perfect world” med Kevin Costner. Den är långsamt berättat med ett utsökt foto och miljöer som verkligen ger liv åt historien. Historien har vi sett många gånger tidigare med det är Mendes sätt att utnyttja sina kunskaper som gör att filmen skiljer sig från mängden. Kanske mest framstående är ljussättningen som är briljant gjord.
Att se Tom Hanks i en något annorlunda roll än tidigare var både spännande och njutbart och han gör som vanligt ett mycket bra jobb, synd bara att karaktären han spelar är lite för lågmäld och tråkig. Historien känns på många sätt trovärdig men har ett problem. Inte i manusstadiet utan i själva slutverket. Det gnistrar aldrig riktigt till mellan far och son, den försöker ordentligt några gånger men balanserar då på gränsen till klichéträsket.
Sam Mendes har gjort en mycket bra film som absolut är värd att ta en närmare titt på. Men den har sina dalar, och känns något ojämn ibland men i det stora hela så fungerar det. Betyget är mycket starkt och balanserar nästan till ett högre betyg men denna gång så räcker nog inte vägen enda fram till en Oscar.
Kommentarer