Crocodile

  • Svensk titel: Crocodile
  • Originaltitel: Crocodile
  • Tagline: Ever Feel like Something is Watching You?

Recension - Blu-ray/DVD

Krokodiler och alligatorer har genom året tuggat i sig en stor hög skådespelare. "Killer Crocodile", "Lake Placid", "Death Trap", "Great Alligator"… Skräckregissören Tobe Hooper ("Motorsågsmassakern" och nyss nämnda "Death Trap") ger liv åt ytterligare en berättelse om en människoätande krokodil i "Crocodile". Här åker ett gäng ungdomar ut på en husbåt för att festa och ha kul. De ångrar snart att de valde just det vattnet eftersom det är boplatsen åt en enorm, ilsken krokodil.

Ungefär som vanligt, alltså.

Själv är jag ganska svag för monsterskräckisar, och jag ska inte sticka under stolen med att jag gick igenom "Crocodile" utan några som helst svårigheter trots de MÅNGA bristerna. Det är en dum film. Ibland riktigt dum (krokodilen dödar en man i en bil och rullar sedan ned bilen i vattnet - ett av många exempel). Dessutom är filmen förutsägbar och rollfigurerna meningslösa.

Men dumheten gör det i detta fallet lite roligare. Förutsägbarheten blandas med en hel del spänning - jag hoppade faktiskt till ett par gånger, något som inte tillhör det vanliga.

Filmer av denna typen vilar till stor del på specialeffekterna. De är klart sämre än de i den samtida "Lake Placid". I "Crocodile" är de mekaniska modelleffekterna okej men filmas enbart i fega vinklar. Däremot är de datoranimerade effekterna overkliga och ganska löjliga. Det betyder att filmens viktigaste del inte tillfredsställer… Inte bra.

Tobe Hooper har aldrig varit varken en favorit eller någon jag tyckt illa om. Hans "Motorsågsmassakern" var okej och "Poltergeist" likaså. Nu spelar "Crocodile" inte ens i samma liga, men den är ändå inte helt värdelös.

Jörgen Hansson

Kommentarer