Ali G indahouse

Recension - Blu-ray/DVD

Ali G, eller Sacha Baron Cohen som han egentligen heter, har på bara några år blivit något av en programledarikon i England. Gangstertugget, hiphop-kläderna och förkärleken till droger och vapen har gjort denna tönt till en stor publikfavorit som förutom i sin serie också medverkat i rockvideos och galor.

Nu har så Ali G blivit långfilm. Jag, som är ett stort fan av Ali G och som i min samling har en del ghettofilmer, hoppades på en högtidsstund. Faktum är att jag inte blev besviken. Humorn är visserligen av skiftande kvalité och den håller stundtals ganska låg nivå. Många sexskämt, mycket toaletthumor men också riktiga högtidsstunder när jag skrattar mig halvt fördärvad – bland annat en scen när Ali G ska dansa breakdance är bra…liksom när han befinner sig i East LA.

Historien är dock som väntat lövtunn och går i korta drag ut på att Ali G som genom ett under blir en representant i det engelska parlamentet. Väl där upptäcker han att allt inte står rätt till och att någon smider onda planer som innebär störtandet av den engelska premiärministern. En premiärminister som för övrigt spelas av legenden Michael Gambon. Även duktige Charles Dance har en stor roll och bidrar med sitt allvar och sin tyngd till att göra historien ännu mer skruvad och kontrasterna ännu mer tydliga.

Som ni förstår finns det inget i filmen att ta på allvar och även de moralkakor som levereras har alltid en härlig bismak av något rått skämt eller liknande. Hata den eller älska den. Men om ni bara vill skratta utan att tänka – en perfekt film. Aiiight?

Erik Norin

Kommentarer