Insomnia

  • Svensk titel: Insomnia
  • Originaltitel: Insomnia
  • Release (Bio): 2002-09-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-03-26

Recension - Blu-ray/DVD

Att göra en uppföljare till en redan kultförklarad film som "Memento" kan inte vara lätt. Men med namn som Robin Williams och Al Pacino borde alla sitta klarvakna i biosalongen och inte en gäspning under hela filmen. "Insomnia" borde inte få dig att gäspa. Jag gjorde det dock ett par gånger, men det skyller jag inte bara på filmen utan även en natts orolig sömn på ett hostel i Dublin.

För den som inte vet är "Insomnia" en sådan där äcklig remake av en skandinavisk film med samma namn. Inget bra kommer någonsin ur en remake, det vet alla. Varför dessa remakes görs kan man spekulera i men det är nog något i stil med varför den musikaliska motsvarigheten, så kallade "covers", görs. Man vill tjäna pengar på något som redan gjorts för att man vet att det är en hit. Men Christopher Nolan är inte ens i närheten av vidriga Atomic Kitten vad gäller att göra covers. Williams och Pacino lägger sista Max Martin känslan och filmen går direct upp pa boxofficelistan. Men riktigt så lätt är det inte.
Även Max Martin har sina brister.

Al Pacino är som alltid fenomenal, i detta fall som polis med sömnproblem och som reser till Alaska för att reda ut ett mordfall. Så långt är allt bra. Det är inte Pacino jag stör mig på, utan Williams. Jag vet att många inte håller med mig utan anser att Williams gör sin bästa seriösa roll på länge (alltså där han inte är rolig hela tiden). Mycket möjligt att det är så. Bara det att kombinationen sexmord, Pacino, Alaska och "Twin Peaks" möter "När lammen tystnar", är totalt fel miljö for Williams. Jag har stora problem med att bestämma mig för om jag ska skratta när jag ser honom eller om jag ska se honom som den allvarligt störda roll som han spelar. Och det är detta som gör att jag har svårt att finna rätt känsla for att riktigt kunna uppskatta denna film.

Det hade kunnat lyckats och bli riktigt bra, vilket det formodligen också är om man kan bortse från den enligt mig misslyckade castingen av filmen och bara koncentrera sig på handlingen. Det plus att jag tycker mig ha sett det förut. I entimmesavsnitt på SVT. Fast då heter polisen Beck och handlingen är inte hälften så komplicerad och intressant som "Insomnia". Men ändå.

Jesper Isaksson

Kommentarer