Bully

  • Svensk titel: Bully
  • Originaltitel: Bully

Recension - Blu-ray/DVD

Larry Clark som tidigare gjort magstarka ”Kids” kommer nu med sin nya film ”Bully”. Ungdomar som hamnat snett och som vuxenvärlden glömt bort eller inte vågar inse sanningen för, står i centrum i denna verklighetshistoria efter en roman av Jim Schutze.


Bobby och Marty har varit bästa vänner i stort sett hela sina liv och nu i de övre tonåren så börjar de gå snett. Trots att dem båda lyckats hålla ett gott sken hemma så är verkligheten en annan. De försörjer sig genom att strippa på gayklubbar och spela in gayfilmer och däremellan är intaget av droger ett stort behov som också tillfredställs.

Men Bobbys sätt att köra över alla och tro sig bestämma över folk går för långt och Marty som nästan är tvingad att vara hans bästa vän får snart sin bägare att rinna över. Slutligen så kommer förslaget upp bland Martys pundarvänner att någon borde mörda Bobby, så de kan få leva sina liv ifred utan att bli hunsade hela tiden.
Förslaget utvecklas till en faktisk aktion, men hur ska dem göra? Och gör dem det hur ska de då kunna lura polisen?


Detta kanske låter som en vanlig thriller som man sett massor av gånger tidigare, så är inte fallet. Clark har lyckats gjort en otroligt stark film av en verklighet som faktiskt finns. Hans sätt att skildra ungdomarnas vardag är lika skrämmande som genial. En samhällskritik lika mycket som en upplysning av den sidan av samhället vi har hört om men aldrig vågat inse.

Skådespelarna är lysande och Nick Stahl som spelar Bobby övertygar så pass mycket att man verkligen önskar att de ska mörda honom. Där ser vi verkligen av Hollywoods framtida stora, stora skådespelare.
Filmen är hemsk att se, obehaglig och mycket brutal, Clark visar verkligen inga hämningar i sin regi.

Jag kan inte komma på någon film jag sett om ungdomar som skildrats så starkt eller så bra, visserligen är ”Fucking Åmål” en lysande film men hamnar inte i samma genre eller inom samma verklighetsbrutalitet. Nej den här filmen är ett måste och det finns inte så mycket bättre att välja på videorepertoaren just nu.

Johan Lindström

Kommentarer