Lisa

  • Svensk titel: Lisa
  • Originaltitel: Lisa
  • Speltid (min): 24

Recension - Blu-ray/DVD

Efter en bilstöld som urartar lämnar Lisa Benjamin för att inte göra honom mer inblandad än vad han redan är. Åtskilda från varandra befinner de sig båda på flykt undan rättvisan, men det dröjer inte länge innan deras vägar korsas igen. Tillsammans är de starkare, men är de tillräckligt starka för att klara sig?

Sandra Vilppala spelar titelfiguren Lisa och gör det väldigt bra. Under en iskall och kaxig yta anas en liten osäker flicka, skickligt porträtterat av Sandra som även medverkat i Pileruds tidigare filmer. Anders Eriksson gör även han en bra prestation som pojkvännen(?) Benjamin.

Det är alltid kul att få en film från regissören Henrik Pilerud och hans team. Precis som "Fragment" och "Moset är slut" så är även denna film otroligt välgjord på alla sätt.

Det första som slog mig när jag hade stoppat in kassetten i videon och tryckt på play var att filmen presenteras i letterbox-format, 16:9 för att vara exakt. Personligen tycker jag att det förhöjer stämningen på filmtittande, härligt! Bild och ljud är precis i samma höga kvalitet som man numera förväntar sig när det gäller filmer från Pilerud. Bilden är skarp och ljudet är väldigt tydligt. Ett läckert soundtrack av bandet Hynek smälter in fint, väldigt bra!

Jag är inte den enda som gillar den här filmen, det visade sig inte minst under Västmanlands Filmfestival som nyligen ägde rum. "Lisa" tog hem priset för Bästa Drama, ett pris som jag tror bara är det första av många…

Mer information om filmen och hur ni kan få tag i ett eget exemplar finns på den officiella hemsidan, www.tolv24.com.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer