Hellboy

  • Svensk titel: Hellboy
  • Originaltitel: Hellboy
  • Release (Bio): 2004-08-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-03-02

Recension - Blu-ray/DVD

För en som inte är förtjust i Marvel-figurer i annan form än i blädderbara serietedningar, är Hellboy lite av en överraskning. Den är inte överdådig med specialeffekter som andra i samma genrer, utan specialeffekterna är sparsamt använda och det blir aldrig så att man känner att det blir för mycket.

Ron Perlman är suverän i huvudrollen som den stora gigantiska, och framförallt, röda jätten. Perlman är förövrigt en underskattad skådespelare som egentligen tidigare bara synts i mindre roller men kanske mest känd för sitt odjur i den söta teveserien Skönheten och Odjuret, som vi 70-talister satt naglade framför när det begav sig.

Förutom att Hellboy faktiskt är förbaskat snygg, finns trevliga inslag av djuphet och humor. Det är alltså ingen ytlig Hulken vi ser, utan snarare en varm berättelse om att finna svar på exentiella frågor och ta itu med det förflutna. Balansen mellan action, drama, romantik och humor, är ovanligt välbalanserad och det gör att Hellboy faktiskt är en ganska trevlig film och därmed väl investerade pengar. Ett litet hopp på den annars så entoniga Marvel-himlen.

Jesper Isaksson

Kommentarer