Narc

  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-12-10

Recension - Blu-ray/DVD

Välkommen till en värld av skit. I Detroits slumområden arbetar polismannen Nick Tellis (Jason Patric) under täckmantel. En dag går dock något snett och under en skottlossning skjuter och dödar Nick en oskyldig gravid kvinna. 18 månader efter dödsskjutningen ges Nick en möjlighet att få tillbaka sitt arbete då han ombeds lösa ett mord på en polis som en längre tid även han arbetat under täckmantel. Till sin hjälp får han erfarne narkotikaspanaren Henry Oak (Ray Liotta).

Den något schablonmässiga inledningen till trots så talar ett hårt bildspråk, kalla färger och suggestiv, förebådande musik direkt om att detta inte är en vanlig polisfilm a la det klassiska buddy-cop formatet. Istället erbjuder Joe Carnahans stenhårda snutrulle en våldsam och rörande resa till en verklighet som borde vara en mörk dröm. Mord, droger och våld är vardag och i en ren krigszon försöker Nick och Henry lösa mordet på sin kollega samtidigt som de ska leva ett familjeliv vid sidan av jobbet.

Stundtals känns Narc väldigt äkta och denna känsla förmedlas främst genom ett inledningsvis trovärdigt manus, handkamera och lysande skådespelarinsatser – frågan är om Ray Liotta någonsin varit bättre? De kämpar mot byråkrati inom poliskåren, bråkar med flickvänner och lever själva i sorts gråzon mellan rätt och fel -en plats där ändamålen helgar medlen.

Ovanstående ros till trots så har Narc sina svagheter. Främst är det avslutningen som inte tilltalar undertecknad. Utan att avslöja för mycket så frågar jag mig själv om det inte skulle vara intressantare och mer genuint med en enkel, trovärdig lösning istället för effektsökeri, flashbacks och den i alla nutida filmer återkommande twisten. Därmed inte sagt att slutet är dåligt – men det kunde varit mycket bättre. Plus dock för bristen på uppenbara moralkakor samt att en film som inte ger alla svar alltid är att föredra.

Bättre än Training Day som var för överdriven. Betyget blir en 4:a.

Erik Norin

Kommentarer