People I know

Recension - Blu-ray/DVD

Den gamle veteranen Al Pacino har legat i med hårt arbete de senaste åren och det har blivit många bra filmer. Den här gången går hans film faktiskt inte direkt upp på bio, den hamnar i videohyllan istället. Något ovanligt för en Pacino-rulle och än mer märkvärdigt när Robert Redford står som producent. Men lugn det har sina förklaringar…


Eli (Pacino) är en inflytelserik och respekterad PR-man i Hollywood. Eller han var det åtminstone, nu börjar både karriären och hälsan att svika.
En kväll efter en misslyckad galapremiär så hör hans klient av sig mitt i natten. Klientens kvinnliga sällskap har råkat illa ut med lagens makter så han ber Eli att hämta hem henne.

Med henne så hamnar de på lite skumma platser men Eli har blandad sina värktabletter så han är ganska så snurrig och har egentligen ingen större koll på vart han befinner sig. Men Eli och den kände profilen han hämtat under kvällen hamnar till slut på hennes hotellrum. Där somnar Eli i badkaret, men precis innan han somnar så tror han sig se en man som håller på med kvinnan. När han sen vaknar upp så ligger hon livlös i sängen…

Det är början på en kväll som kommer att visa Eli mycket av lyckans baksida, mycket mer än vad han redan trodde sig veta.


”People I know” är en film om makt, kändisskap, pengar, drömmar och misär. Det bästa med filmen är Pacinos karaktär som känns välutvecklad och trovärdig, lägg sedan till en Pacinos vars lägstanivå aldrig är dålig. Det sämsta med den är att den inte är tillräckligt intressant, trots sitt tema.

Vi är ganska vana vid att läsa om kändisars problem med droger och alkohol, den här filmen försöker skildra det och den lyckas ganska bra, lite väl igenkännbart mönster ibland bara. Utan att ”överberätta” det så ligger det bra med i filmen, jag syftar på det ”ljuva yttre” som egentligen inom husets väggar är ett rent helvete. Kändisar har problem som vilka andra som helst, bara att deras ter sig lite annorlunda.

Filmen ger sig också in i samhällsdebatten om de svartas plats i samhället och ifrågasätter systemet, inte så genomgående men det är med i alla fall men den sidan av filmen hade behövt att utvecklats mer.

Det är ingen thriller i dess traditionella bemärkelse. Mer drama än thriller, mer karaktärsskildring än mordutredning. På det stora hela så är den ganska tråkig och oengagerade (vilket också är svaret till att den inte blev biovisad). Den har visserligen sina poänger och Pacino är som vanligt bra med det räcker inte för att intressera mig hela vägen. Smart idé, sämre utfört.

Johan Lindström

Kommentarer