The good girl

Recension - Blu-ray/DVD

”Vänner”- stjärnan Jennifer Aniston lämnar den klassiska humorscenen och ger sig in på något mycket mindre, mörkare, svårare och vågade. Tillsammans med Jake Gyllenhaal (”Donnie Darko”) ger hon sig in på en resa från den väldigt tråkiga vardagen. En resa som kanske inte bär så långt, men i alla fal en bit.

Justine (Aniston) jobbar som kassörska på den lokala livsmedelsaffären. Justine som är runt 30 har jobbat där i många år och har inga större ambitioner på att utveckla sig själv. Hon har liksom gått så långt in i livets hjul att hon är fast. Men en dag så kommer någon in i hennes liv som stoppar hennes hjul, det är den nästan 10 år yngre Molden (Gyllenhaal) som också jobbar i affären.

De två har en liten affär utan att Justines make märker något, han sitter mest hög tillsammans med sin partner och snackar skit. Det är små saker som tar Justine fram i vardagen, fram tills nu då allt till synes verkar hända. Frågan är bara hur hon ska hantera det?


Alla som väntar sig humor alá ”Vänner” kan sluta med det direkt. Det här är ett mörkt och tragiskt drama med komiska undertoner som har en tendens att ta över på ett mycket förförande sätt. Det är ingen ”tung” film utan bara en underbar skildring om livet och hur lätt det är att fastna mitt i livet och inte kunna ta sig vidare. Det är precis var Anistons karaktär gjort, hon har precis accepterat sitt öde tills något händer.

Aniston är lysande. Hon är tråkigt bra på något sätt, hon gestaltar Justine på ett mycket oväntat men övertygande sätt. Filmen rullar på i ett lågt tempo utan att bli seg och allt som händer i filmen resulterar i något senare. Allt har fått sin tid och plats. Den försöker hellre inte vara något den inte är utan den litar på sig själv, mörk, ärlig och komisk.

Den är mycket nära ett toppbetyg och kan man vara så nära som möjligt till ett toppbetyg så är ”The good girl” det. Inte riktigt ända fram men det till trots så är den bland det bästa som kommit under detta års första kvartal.

Johan Lindström

Kommentarer