Basic – Farligt Uppdrag

  • Svensk titel: Basic – Farligt Uppdrag
  • Originaltitel: Basic
  • Release (Bio): 2003-07-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-11-19

Recension - Blu-ray/DVD

John Travolta och Samuel L. Jackson tillsammans i samma film igen?! Sist det begav sig var resultatet lysande och med två så bra skådespelare i en film med John MacTiernan (Predator, Die Hard) som regissör kan väl Basic inte misslyckas?

Basic utspelar sig i Panama där soldater i amerikanska specialstyrkan Rangers tränas och utbildas i ett läger i närheten av gränsen mot Columbia. Under ett träningsuppdrag i vildmarken går något snett och endast två av sju soldater återvänder levande. Vad som hänt är en gåta och chefen för träningsanläggningen, Styles, ber sin långtida vän, Hardy (John Travolta) – en före detta Ranger och tillika förhörsexpert, att lösa gåtan.

Detta är början på en stundtals spännande film som dock till sist helt tappar greppet. Ett rörigt manus som skrivits i förhoppningen att det ska vara oväntat och oförutsägbart blir till sist nästan komiskt och personligen listade jag ut slutet ungefär 10 minuter in i filmen.

Nej, inte för att jag är smart utan för att detta är en film som så många andra filmer önskar lägga mer fokus på en slutkläm som ska vara så omkullkastande och fullkomligt överraskande att bara det mest osannolika är möjligt. Vägen till nämnda slut är ibland spännande och Giovanni Ribisi, Jackson och givetvis Travolta själv är som vanligt solida men det blir bara för mycket.

Inte helt olikt nya skräckrullen Identity som jag såg nyligen blir själva historien något sekundärt och allt bygger på att i sista sekunden ge publiken något alldeles extra. Problemet är bara att jag för länge sedan tappat koncentrationen och paradoxen att det mest otroliga blir det mest troliga blir en sanning.

Men en regnig kväll funkar Basic bra – betyget blir en solid tvåa. Basic är helt enkelt för ordinär. Samtliga inblandade har setts bättre och för herr McTiernan är snart dags för en ny fullträff innan jag tappar förtroendet helt – Rollerball var inte bra!

Erik Norin

Kommentarer