Man Apart, A

  • Svensk titel: Man Apart, A
  • Originaltitel: Man Apart, A
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-12-10

Recension - Blu-ray/DVD

Vin Diesel, Hollywoods nya stora actionhjälte. Stor, tung och respektingivande. Eller bara en mes, avgör själva. Jag är inget större fans av hans filmer men man vet ändå vart nivån ligger. Den här gången blir han regisserad av Gary Gray som tidigare gjort bl.a. ”Friday”, ”Förhandlaren” och ”The Italian Job”.


Sean Vettter (Diesel) jobbar inom DEA och är uppe i sluttampen av en sjuårig lång kamp att gripa ledaren i en av Colombias största knarkkarteller. Men vad han inte räknade med var att han just gripit en av västvärldens mäktigaste personer och trots att denne nu sitter bakom lås och bom så finns det folk som vill hämnas Vetters gripande.

Snart efter gripandes uppstår en ny knarkorganisation som kallar sig ”Diablo” och deras tillvägagångssätt är allt annat än snälla. Vetters problem i utredningen blir inte mindre av att dom ger sig på hans familj och gör det här till något personligt istället för yrkesmässigt.

”A man apart” blev minst sagt totalsågad vid ankomsten i USA. Det har jag lite svårt att förstå då dom hyllat betydligt värre actionklichéer genom åren. Det här är inget mindre än nästan två timmar av snygg actionunderhållning med ytliga försök till fördjupningar. Precis som brukligt med andra ord.

Men det som dom kommit till sitt sunda förnuft med är alla befriande och ofta krystade ”oneliners” som hela tiden ska ge en komisk sida i dom mest allvarliga situationerna. Det är bland det värsta jag vet i den här typen av filmer och chocken blev positiv då Vin Diesel och co. slapp detta.

Det är snyggt, lagom spänning, lagom intentioner till att försöka vara något tyngre och Vin Diesel. Det är allt som behövs för att duga som ytlig underhållning ett par timmar.

Johan Lindström

Kommentarer