Secretary

  • Svensk titel: Secretary
  • Originaltitel: Secretary
  • Speltid (min): 106
  • Release (Bio): 2003-05-30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-11-26
  • Tagline: Assume the position
  • IMDb: Secretary

Recension - Blu-ray/DVD

Det är S/M. Det är ibland jobbigt att titta på. Ofta mörkt komiskt. Det är en sekreterare som vill bli bestraffad. En advokat som behöver just en sån assistent. Det är, lyckligtvis, ingen 80-tals doftande mardröm där en naken Mickey Rourke jagar dig bland dimmiga minnen, immiga speglar och svettiga sängar.

Istället är ”Secretary” den romcom Chuck ”Fight Club” Palahniuk skulle kunna skriva. Smart med humor så ärlig och rak att det känns mycket mer än de än i de sedvanligt gravallvarliga scener som filmer allt för ofta proppas fulla med. Vissa partier är lite svagare, det blir lite halvsegt ibland.

Men inga (kanske förväntade) jobbiga, tomma, ”konstnärliga” pretentioner lyckas smyga sig in i manus, bild eller skådespelarnas skjortor. James Spader - var har han gömt sig de senaste åren? – är nedtonad till grått, deprimerad som den senaste veckans väder, alldeles underbart kompetent.

Unga Maggie Gyllenhaal höjer nivån ännu ett snäpp eller två. Hon bär stora delar av filmen med sin varierande hållning, med sitt fantastiska leende, sina ständigt skiftande ögon. Karisman går rakt genom duken.

”Secretary” är en av de få fascinerande romantiska komedierna på väldigt länge. Om ordet ”mänskligt” inte hade besudlats, tvättats ur till svärtan försvunnit och gjorts till ännu en tom plattityd så skulle det även vara användbart för att beskriva denna film. Men har ni sett SVT:s ”Six Feet Under” vet ni ungefär hur Gaitskill & Wilson ser på människor.

Det blir en 3:a av starkaste sort. Nu återstår bara att se hur stor Maggie kommer bli de närmaste åren eller ifall de kommer begrava henne under filmer som är så under hennes talang att man får lust att mumla Mira Sorvino tre gånger och köra tangentbordet genom fönstret.

Henrik Edberg

Kommentarer