Nedskärning

  • Svensk titel: Nedskärning
  • Originaltitel: Ned$kärning
  • Speltid (min): 7

Recension - Blu-ray/DVD

"Rationalisering". "Lönsamhet". "Ekonomisk sanering". Rubrikerna staplas på varandra samtidigt som man har röster, röster från nyhetsuppläsare som rapporterar om det ekonomiska läget i landet.

Så börjar kortfilmen "Ned$kärning", en satir över affärsvärldens kåthet på rationalisering och lönsamhet. Lönsamhet till varje pris. En utslagen man ramlar ihop och får hjälp av en förbipasserande kvinna. Plötsligt får de sällskap. En kontrollant begär att få se kvinnans legitimation. Nervöst lyder hon honom och får strax tillbaka sitt körkort, godkänd och klar. Kontrollanten vänder sig nu till mannen. Är han godkänd? Är han lönsam? Om inte, vad händer då?

Regissören Micke Engström har verkligen lyckats sätta ihop en film som på så kort tid som sju (!) minuter lyckas med konststycket att både få publiken att känna igen sig i samhällssituationen och att sparka pamparna på tasken med klockren satir. Filmen utspelar sig i en möjlig framtid, men kan lika gärna utspelas just nu. Skådespelarna gör bra ifrån sig, och de visuella effekterna är både smakfullt och imponerande utförda.

Den här filmen ska ni helt enkelt se! Det är inte svårt att förstå att den vann brons i den internationella filmfestivalen UNICA.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer